Nieuws
De Vondst van de Week (48): een bloempot

Bij de opgravingen door de archeologische werkgroep op de achtererven van de panden aan de Schoolstraat in Voorburg in het begin van de jaren negentig zijn heel wat scherven van bloempotten gevonden.

De locatie Schoolstraat 20 heeft wel 66 scherven opgeleverd, die te herleiden zijn tot minstens 52 potten. Ze zijn bijna allemaal van roodbakkend aardewerk. Er is slechts één scherf van een majolicapot, die als sierpot zal hebben gediend. Meestal zijn bloempotten niet geglazuurd, maar bij zes potten was aan de buitenzijde glazuur aangebracht. In de gevallen dat van de bloempot de bodem is overgebleven, heeft deze een standring of een driepoot. In enkele gevallen zit daarin het voor bloempotten karakteristieke gat.

Op de locatie Klink in dezelfde straat werden door de werkgroep de fragmenten van veertien bloempotten opgegraven. Van een daarvan was alleen een kruloor overgebleven. Hij moet hebben behoord tot een sierbloempot, die in het tweede deel van de 17e of het eerste deel van de 18e eeuw is gemaakt. (Tekst en foto: Wim van Horssen, tekening: Inge Ooms)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter