Mening
Franks column: Wentelteefjes

Wentelteefjes. Een woord dat nog niet lijkt te zijn ontdekt in de inclusieve taalstrijd die her en der woedt. Mocht het woord ooit verbannen worden in de Woordenstorm dan stel ik alvast een alternatief voor: wentelhetjes.

Wentelteefjes. Hoe van oud brood toch nog iets lekkers te maken. Brood laten weken in een mengsel van melk en ei, vervolgens bakken in wat boter en bestrooien met kaneel en suiker.

Wentelteefjes. Het gerecht schijnt al sinds de Romeinen te bestaan. Alhoewel ik me afvraag of die al kaneel kenden.

Wentelteefjes. Zoek op Google en het leidt tot 211.000 resultaten, met daarbij ook recepten en instructievideo’s. De Engelse benaming is French Toast en leidt zelfs tot 236.000.000 (236 miljoen!) resultaten.

In ieder geval één van die 211.000 Nederlandse resultaten bevat een video van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hierin neemt foodblogger Anne-Marie Otter-Schuster ons mee hoe je van overgebleven stokbrood van de BBQ van gister – u raadt het nooit – wentelteefjes maakt. Ja, de gemeente is van alle markten thuis en investeert zelfs geld in kookvideo’s.

Waarom de gemeente dat doet? Tegengaan van ratten. De gemeente heeft namelijk last van ratten. In een scrumsessie onder leiding van een gecertificeerde scrum master met sprints en tussentijdse feedback aan de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever is agile het rattenprobleem vermoedelijk door allerlei ambtenaren van alle kanten bekeken.

De geniale vondst? Hoe voorkomen we dat inwoners hun oude brood over het balkonhek gooien of goedbedoeld aan de waterkant uitstrooien om die arme eendjes te voeren, maar de ratten ermee aan de haal gaan. ’Wentelteefjes! Ja! Laten we een filmpje maken hoe je oud brood toch nog kunt gebruiken!’

Je zou er ook voor kunnen kiezen om gewoon te handhaven. Die optie werd natuurlijk als eerste geschrapt. Want daar is helemaal geen capaciteit voor. Voor het handhaven van fietsverboden in winkelcentra is geen capaciteit, dus laat staan voor ongeoorloofd afdanken van je oude brood.

Terug naar de wentelteefjesvideo. Wat een heerlijk Voorburgse setting. Een gezellige dame als foodblogger, een mooie donkere keuken met een prachtig bloemstuk op het werkblad, geen gewoon brood maar stokbrood. Zoals het hoort wordt de video ondertiteld. In het Nederlands.

Kennelijk durfde men het bij de gemeente niet aan om een link te leggen met wat de Koran zegt dat oud brood moet worden teruggegeven aan de aarde.

Het tegengaan van verspilling is op zichzelf best een mooi uitgangspunt. Weggooien van brood in een vuilnisbak is voor een deel van onze inwoners dus geen optie en dan gaat het oude brood het plantsoen in. Maar zou de keurige Voorburgse wentelteefjesvideo van de gemeente die populatie weten te bereiken? Niet alleen weggegooid brood, maar ook weggegooid geld voor een nutteloze video.

Google is overigens best handig. In het Parool van 4 september 2009 (!) staat een artikel over broodcontainers als oplossing voor de overlast van ratten en muizen. Verder wordt in dat artikel mooi verbinding gelegd tussen moslims die van hun oude brood af moeten en ouderen die elke dag met hun oude brood duiven moeten voeren.

En dan nu de bonus! Naast de wentelteefjesvideo heeft de gemeente nog een video gemaakt met Anne-Marie Otter-Schuster als de wat-te-doen-met-oud-brood-expert. Wie wil er nu niet zo’n heerlijke Italiaanse broodsalade: de panzanella. Dat wordt smullen!

Tot slot: PVV en BBB willen vakantieparken transformeren naar woonwijken. Dan weten we alvast waar de recreatiewoningen in Vlietland op uit (kunnen) gaan draaien, ondanks alle beloften dat permanente bewoning niet is toegestaan.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter