Nieuws
400 sociale woningen erbij

De woningcorporaties Vidomes en WoonInvest hebben met wethouder Bianca Bremer afgesproken om voor 2031 zo’n 400 sociale woningen te realiseren. Het betreft echter voor het grootste deel oude plannen. Formeel moet de gemeente voor 2031 het aantal sociale woningen met 750 verhogen. Dat wordt dus niet gehaald.

Vidomes komt tot 281 sociale woningen: Zustersdijk Stompwijk 20, Dr. van Noortstraat Stompwijk 8, Entree Klein Plaspoelpolder Leidschendam (ex Total tankstation) 15, Nieuwstraat/Venestraat Leidschendam 18, Van Santhorststraat Stompwijk 15, Diaconessenhuis Voorburg-West 60, Overgoo Leidschendam 100, Westeinderweg Stompwijk 8.

Bij Wooninvest staat de teller op 118: Nieuwstraat/Venestraat Leidschendam 72, De Tol 32A Leidschendam 10, De Tol 1-249 Leidschendam (etage erop) 36. Bij de Frederik Hendriklaan 2-196 Leidschendam (etage erop) staan 16 woningen maar dat is middenhuur. Vraagtekens plaatst de woningcorporatie bij het aantal sociale woningen aan De Star Leidschendam en bij de rubriek ‘ombouw garages’.

Volgens wethouder Bremer wordt er verder gezocht naar oplossingen voor een substanciële toename van het aantal sociale woningen. Het aandeel daarvan zou op 30 procent moeten liggen. De laatste jaren is het in de gemeente echter gedaald van 27 naar 25 procent. De bestuurders en corporaties kijken onder andere naar het overnemen van sociale woningen in particulier bezit.

In de afspraken tussen gemeente en corporaties gaat het ook over leefbaarheid in de wijken en duurzaamheid. De Voorburgse wijk Bovenveen krijgt als eerste een wijkveiligheidsplan. Zo iets is ook voorzien voor Voorburg-Noord, Prinsenhof Leidschendam en Leidschendam-Zuid.

De partijen gaan door met flatcoaches en doorstroommakelaars. Er wordt gekeken naar kamerverhuur aan statushouders (asielzoekers die mogen blijven). In complexen met meerdere statushouders moet extra begeleiding komen. WoonInvest maakt één woning vrij voor spoedzoekers. Die kunnen daar maximaal zes maanden wonen. Wat duurzaamheid betreft gaat men door met de inzet van energiefixers (snelle oplossingen voor energiebesparing aan huis).

Wethouder Bremer heeft de gemeenteraad tevens een Woonagenda gezonden. Een stuk zonder nieuw beleid of ambities, zo schrijft ze zelf. Het betreft alleen de voortgang van al eerder geformuleerd beleid tot aan de tot stand koming van een Omgevingsvisie. Die visie moet er komen op basis van de nieuwe Omgevingswet die 1 januari ingaat. (illustratieve foto)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter