Nieuws
De Vondst van de Week (49): een deksel

Aardewerk pannen werden gesloten met deksels van aardewerk. Daarvan zijn door de archeologische werkgroep in 1992 in de Schoolstraat ter hoogte van nr. 20 wel zeventien scherven gevonden. Ze waren afkomstig van minstens zes deksels. Hiervan waren er vijf van roodbakkend aardewerk en was er één industrieel vervaardigd. Alle zijn van buiten geglazuurd met loodglazuur, twee van binnen en één gedeeltelijk van binnen.

Een van de roodbakkende exemplaren heeft nog een knop. Bij een ander roodbakkend deksel is de knop afgebroken, maar reeds tijdens het productieproces, aangezien er glazuur op de breuk zit. Misschien heeft de eigenaar dit ‘misbaksel’ voor een prikje kunnen krijgen. Een derde roodbakkend deksel heeft nog de aanzet van een handgreep. Dit deksel heeft ook een binnenring en is waarschijnlijk voor een sluitpan gebruikt. Het vertoont ook nog roetsporen.

Van drie deksels kon de doorsnede worden gemeten en die lag tussen de 14 en 21 cm.

Het deksel met binnenring is het oudste van de zes deksels en dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw. Twee komen uit het laatste kwart van de 17e of het eerste kwart van de 18e eeuw. Dan is er nog een uit het tweede of derde kwart van de 19e eeuw. Uit diezelfde eeuw zal waarschijnlijk ook het industrieel vervaardigde deksel dateren.

In hetzelfde jaar vond de werkgroep bij een opgraving achter bakkerij Klink in de Schoolstraat een compleet deksel met een knop, naast twee fragmenten van een ander deksel, waar een handgreep aan heeft gezeten. Deze deksels waren wat groter dan die van nr. 20 en hadden een diameter tussen 21 en 24 cm. (Tekst en foto: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter