Nieuws
Rechtszaken gemeente? Onbekend

B&W kunnen de gemeenteraad geen informatie geven over rechtszaken waarbij de gemeente partij is. Dat heeft burgemeester Martijn Vroom het SP-gemeenteraadslid Ed van der Schaft laten weten in antwoord op een vraag daarover. Het raadslid heeft een half jaar op de reactie van de burgemeester moeten wachten. Van der Schaft vroeg naar de informatie om desgewenst als toehoorder bij de rechtszaken aanwezig te kunnen zijn.

Vroom’s reactie: ‘De gemeente kan de gevraagde informatie helaas niet verstrekken. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden hiervoor is een praktische. Als de gemeente wordt uitgenodigd door de rechter om op zitting te verschijnen, dan gaat het om zaken waarvan anderen (bewoners, bedrijven) aangeven dat zij het niet eens zijn met het gemeentelijk beleid of de uitvoering ervan. De gemeente wacht in dat geval het onafhankelijke en zorgvuldige oordeel af van de rechter op basis van het dossier en nadat zowel de aanklager als de gemeente gehoord zijn. Bijwonen van alleen een zitting geeft geen volledig beeld van de zaak. Het lijkt het college daarom niet raadzaam om op enigerlei wijze vooruit te lopen op de uiteindelijke uitspraak.

Daarnaast zijn er enkele andere praktische redenen voor het niet delen van de gevraagde informatie. De gemeente beschikt namelijk niet over informatie over toekomstige zittingen, die door de rechtbank worden gehouden. De gemeente ontvangt per casus uitnodigingen om informatie te verstrekken en op zitting te verschijnen. De rechtbank en de Raad van State bieden bovendien via de eigen website geen inzicht in de data van dergelijke zittingen.

Wat het college de raad wel kan bieden is het volgende. Raadsleden kunnen de uitspraken van de rechter in zaken volgen door zich te abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief van de rechtbank via https://www.nieuwsbriefrechtspraak.nl/. Daarmee krijgt u een actueel inzicht in de uitspraken.

Daarnaast informeert het college de raad in het vervolg over uitspraken waarin de rechter de tegenpartij in het gelijk stelt en een beleidsaanpassing is vereist. Het college verwerkt de uitspraken in de uitvoering. Mochten de uitspraken leiden tot beleidsaanpassingen, dan informeert het college de raad over de beleidswijzigingen.

Tot slot ontvangt de raad jaarlijks het jaarverslag van de commissie voor de bezwaarschriften. Daarin staat ook informatie over het verloop van beroepszaken en de uitkomst daarvan. Dit jaarverslag wordt gewoonlijk ter kennisname toegestuurd aan de raad. In 2024 bespreekt het college het jaarverslag over 2023 graag met de raad in een beeldvormende raad. Dit wordt verder voorbereid met de griffie’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter