Nieuws
Restauratie Neherlaboratorium kan starten

De restauratie van het dr. Neherlaboratorium in Leidschendam kan starten. De steiger die langs de toren is opgebouwd heeft het hoogste punt bereikt. Op 1 februari 2024 zouden de opknapwerkzaamheden aan de buitenkant van de toren klaar moeten zijn. Daarna volgt de binnenkant en de laagbouw. In juni 2024 moet alles afgerond zijn.

De werken kosten circa 1,5 miljoen euro, waarvan de helft voor de toren. Dat geld zou moeten worden opgebracht door bewoners en bedrijven in het complex. De provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid hebben al subsidies gegeven. De gemeente deed tot nu toe niets ondanks aandrang vanuit de gemeenteraad om financieel bij te springen. Er was sprake van 50.000 euro. Er loopt ook een crowd funding.

Het laboratorium stamt uit 1949 en was eigendom van de PTT. Het is een rijksmonument. De toren is 52 meter hoog. In 2001 stootte KPN het complex af. Daarna kwamen er 87 appartementen, een zwembad, een fitnessruimte en een restaurant in. In het gebouw zitten ook een auditorium en kantoorruimten. De restauratie is nodig omdat het oorspronkelijke beton begint te verbrokkelen en naar beneden valt.

Het is de bedoeling dat de toren in de toekomst als toeristische attractie dienst gaat doen. Er zit een lift in die maximaal 7 personen kan vervoeren. Vanaf de top heeft men een prachtig uitzicht op de wijde omgeving.

Er loopt ook nog een initiatief van Mandy Freriks-Schild en Speakers Club om het auditorium voor een ieder toegankelijk te maken en te gaan gebruiken als podium voor jong en oud. Ook daarvoor loopt een crowd funding.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter