Nieuws
Buurtbewoners adopteren gemeentegroen
Een bericht van de gemeente: ‘Heeft u een stukje plantsoen of een boomspiegel in uw buurt? En zou u dat graag willen beplanten en onderhouden? Dat kan! Sander Wennekers en Miranda Loen adopteerden bijvoorbeeld samen met hun andere buren een stuk groen aan de Hannie Schaftstraat in Leidschendam. Ze hebben er onder andere een bloemenweide aangelegd en een bijenhotel geplaatst.

Als je Sander en Miranda vraagt waarom ze zo enthousiast zijn over het stuk groen voor hun deur, volgen de redenen elkaar op. Een leuker uitzicht. Een stukje groen creëren waar insecten, vogels en andere dieren fijn kunnen leven. Meer contact met de buren door samen iets te doen. Maar het begon juist met wat onvrede.

,,We zagen hoe de struiken tegenover ons huis regelmatig tot kniehoogte werden gesnoeid, dat er gemeentebomen werden gerooid en hoe het plantsoen kort werd gemaaid. Dat vonden we zonde”, vertelt Sander. ,,We hebben liever een groen uitzicht met een paar bomen, met dichte struiken waar mussen in kunnen leven en kleurrijke bloemen voor de bijen en vlinders. Daarom zijn we een paar jaar geleden met de gemeente in gesprek gegaan of dit anders kon.”

In overleg met de omwonenden van het plantsoen plantte de gemeente meidoorns en lijsterbessen, en legde een natuurvriendelijke oever aan. De buurtbewoners adopteerden de twee stukjes groen aan de beide uiteinden van het plantsoen. Aan de ene kant groeit een ‘tiny forest’ met wat boompjes en hogere struiken. Aan de andere kant hebben Miranda en Sander samen met andere buurtbewoners een stuk gras afgestoken om plaats te maken voor het bijenhotel en bloemen.

Miranda: ,,Eén keer per jaar, tijdens Burendag, doen we met zijn allen een grote klus. Bijvoorbeeld het poten van stinzenbollen en het planten van vaste planten en een appelboom. We sluiten dan af met een hapje en een drankje en maken er echt iets gezelligs van. Als het tijd is om te snoeien, komen ook veel buurtbewoners helpen. De gemeente haalt het snoeiafval op.”

De rest van het onderhoud doen Miranda, Sander en zijn echtgenote Jacqueline grotendeels zelf. Sander: ,,We snoeien tussendoor de struiken van het ‘tiny forest’ een beetje bij. De bloemenweide moet af en toe gemaaid worden. Bij droogte sproeien we, en als het nodig is, zaaien of planten we extra bloemen. En als er eens iets extra’s gedaan moet worden, zijn er altijd buren die ons willen helpen. Er is een soort van werkgroepje in de buurt ontstaan.”

Gaandeweg hebben de buren veel geleerd over biodiversiteit en welk effect bepaalde beplanting heeft op de dieren die in onze natuur leven. Ze hebben ook iemand van de Vogelbescherming langs laten komen voor advies, vertelt Miranda. ,,Het is zonde om het hier vol te zetten met heesters waar eigenlijk niemand iets aan heeft. We planten hier alleen inheemse bloemen en planten waar de bijen en vlinders blij van worden. Nu, in de winter, zie je vooral groen. Maar in het voorjaar komen de bloemen weer uit de grond en is dit een kleurrijke weide.”

Sander ziet dat mensen rondom het plantsoen hierdoor ook steeds bewuster omgaan met hun tuinen. ,,Verschillende buurtbewoners hebben mussenkastjes aan hun gevel gehangen. We hebben een egelsnelweg aangelegd achter onze tuinen en ik probeer steeds meer tegels plaats te laten maken voor groen. Als je nu naar buiten kijkt, zie je dat de familie mus weer helemaal terug is bij ons plantsoen. Ook wat vinkjes, en laatst was er zelfs een ijsvogel! Daar word je toch blij van?”

Wilt u ook een stukje groen in uw buurt adopteren? Kijk voor meer informatie op www.lv.nl/gemeentelijk-groen-adopteren‘.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter