Nieuws
Wethouder beboet leerlingenvervoerder

Wethouder Jeffrey Keus heeft leerlingenvervoerder Noot een boete opgelegd. Dit wegens een ‘ondermaatse’ dienstverlening. De bestuurder liet in een beraad met leden van een commissie uit de gemeenteraad weten dat zijn vertrouwen in Noot ‘op de proef is gesteld’. Ook hekelde hij de ‘geloofwaardigheid’ van de onderneming.

Morgen spreek Keus met de top van Noot over de problemen. Hij wil voor het einde van de kerstvakantie oplossingen. Zo zal Noot de communicatie naar ouders over ritten, tijden, chauffeurs en andere problemen op orde moeten brengen. Daarnaast zal het bedrijf ook de vervoersprestaties zelf moeten verbeteren.

Keus gaf aan dat de gemeente bereid is contractuele eisen die eerder aan Noot zijn gesteld tijdelijk te versoepelen. Ook wil hij ‘kritisch’ gaan kijken naar de ritten die Noot moet rijden waarbij hij ervoor open staan andere vervoerders in te zetten of ouders een persoonsgebonden budget te geven zodat zij zelf het vervoer kunnen regelen.

Bij het leerlingenvervoer gaat het om kinderen die niet zelfstandig naar en van school kunnen reizen. Ouders zijn daarbij afhankelijk van Noot. Zij leggen hun vertrouwen in dat bedrijf. Als het vervoer dan niet goed gaat leidt dit tot ‘hele schrijnende gevallen’, aldus Keus.

De gemeente sloot twee jaar geleden een contract met Noot. Eind 2022 liep het al niet goed. Toen werd een verbeterplan opgesteld. Dat had enig effect, doch dat bleek tijdelijk te zijn. Noot verwijst naar een tekort aan chauffeurs als oorzaak. Dat heeft volgens Keus echter niets van doen met de communicatie naar ouders door het bedrijf.

De wethouder sprak van een ‘serieus’ en ‘structureel probleem’. Voor de korte termijn zijn er ook geen ‘mooie’ oplossingen, hoogstens ‘snelle en grof’. Keus sprak over een ‘collectief vraagstuk’ waarbij ouders, onderwijs, gemeente en vervoerder zijn betrokken. Hij pleitte voor flexibiliteit. Een ‘gouden knop’ waaraan gedraaid kan worden en alle problemen zijn opgelost, is er volgens hem niet.

Gekeken zal moeten gaan worden om kinderen toch zelfstandig te kunnen laten gaan reizen, al dan niet met begeleiding. Ook is regionale samenwerking nodig.

Overigens gaf de wethouder aan extra kosten die de gemeente nu moet gaan maken, te willen verhalen op Noot. In het verbreken van het contract met Noot zag Keus niets aangezien er geen andere vervoerder klaar staat om het leerlingenvervoer over te nemen. ‘Je hebt het met elkaar te doen’, aldus Keus.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter