Nieuws
Extra geld voor oevers, kades, bruggen

De komende vier jaar is er 3 miljoen euro nodig voor beheer en onderhoud van oevers, kades en bruggen in de gemeente; de zogenoemde civiele kunstwerken. Van dat geld is nu de helft in de gemeentelijke begroting gedekt. Er moet nog 1,5 miljoen euro bij.

Dat blijkt uit het Beheersplan civiele kunstwerken en oevers 2024-2027 dat wethouder Marcel Belt heeft gepresenteerd. Het is het eerste beheersplan voor deze sector. De gemeente kent 276 civiele kunstwerken waaronder 230 bruggen. Oevers en kades beslaan 131 kilometer.

Veel van de kunstwerken stammen uit de periode 1950-1970 en zijn technisch op. Vervanging is nodig. Er is ook een achterstand in onderhoud. Belt kondigt dan ook de start van technische inspecties aan om de situatie in kaart te brengen.

In het beheersplan worden de volgende projecten aangekondigd: brug Heuvelweg Leidschendam (van/naar Roerdomplaan); steiger Vieveenland Leidschendam; brug Gracht van Corbulo Leidschendam; brug De Wiek Leidschendam (nabij de Salamander); kademuur Laan van Nieuw Oosteinde Voorburg (Te Werve); kademuur president Kennedyplein Leidschendam (Noordoost-zijde); renovatie duikerbrug Prins Bernhardlaan Voorburg; damwand aanlegplaatsen Starrevaart Leidschendam; balkenpad Klein Zijdepark Leidschendam; brug Karekietlaan Leidschendam (van/naar Zijdepark); voetgangersbrug Nieuwe Driemanspolder halverwege graspad; brug park ‘t Loo Voorburg (Nicolaas Beetslaan/Br. Ingenhoeslaan); kademuur Oude Haven Voorburg.

De uitgaven lopen van 706.000 euro in 2024 op naar 773.000 euro in 2027. Van alle uitgaven gaat het grootste deel op aan kademuren en bruggen. In 2024 rest er 125.000 euro voor oevers (beschoeiing), stijgend naar 164.000 euro in 2027. Belt kondigt aan dat de gemeente vaker met natuurlijke oevers wil gaan werken; zonder echte beschoeiing. Dat scheelt zo’n twee ton per jaar.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter