Nieuws
Gemeente maait nog één maal per maand
Met ingang van dit jaar laat de gemeente diverse gazons nog maar 1 keer in de maand maaien in plaats van wekelijks. Ook wordt het gras minder kort gemaaid. Hierdoor krijgen bloemen en insecten meer de ruimte, wat goed is voor de biodiversiteit.

Wethouder Marcel Belt: ,,Tot nu toe was ons maaibeheer gericht op netheid. Gazons werden kort gehouden waardoor er maar weinig bloemen en insecten te vinden waren. In tegenstelling tot bermen langs wegen in ons buitengebied. Daar wordt maar 1 of 2 keer per jaar gemaaid (dat noemen we extensief maaien) en vind je juist meer planten en bloemen, waaronder zelfs orchideeën, en dus ook insecten. Door ook in de rest van de gemeente minder te maaien, zorgen we voor een betere biodiversiteit.”

Door minder te maaien krijgen wilde planten meer kans om te groeien. Deze wilde planten trekken meer insecten aan. En meer insecten zorgen voor meer vogels en dieren. Minder maaien van gras heeft ook als voordeel dat de grond minder hard wordt aangedrukt. Daardoor kan het bodemleven, zoals wormen, insecten andere kleine dieren in de grond, beter groeien en leven. Meer bodemleven zorgt voor meer voedingsstoffen in de grond en een betere bodemstructuur. En dat is weer goed voor de bomen.

Uitgangspunt van het nieuwe maaibeheer is dus niet meer netheid, maar biodiversiteit. Kleinere stukjes gazon zonder duidelijke functie en gazons op taluds vormt de gemeente om naar extensief gazonbeheer of naar bloemrijk grasland. Stukken gazon die gebruikt worden om op te spelen of voetballen krijgen nog wel regelmatig een maaibeurt, zodat kinderen er kunnen blijven spelen. Ook wordt rekening gehouden met verkeersveiligheid, bijvoorbeeld bij oversteekpunten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter