Mening
U zegt het maar: Nieuwjaarstoespraak burgemeester

‘Beste mensen!Wat fijn dat u er allemaal bent. Het is goed, om zo het nieuwe jaar met elkaar te beginnen. En een speciaal welkom aan de meer dan 65 mensen die uitgenodigd zijn omdat ze met hulp van Vlietwensen een mooi initiatief hebben uitgevoerd. Én voor de 15 jongeren van de SenW, sport en welzijn, focusgroep. Leuk dat jullie er bij zijn.

Beste mensen, Een jaar geleden was alles anders. Nou ja, niet alles gelukkig, maar een andere burgemeester hield hier de toespraak. En een andere gemeentesecretaris stuurde de gemeentelijke organisatie aan. En een andere griffier hielp de gemeenteraad om haar vele taken zo goed mogelijk uit te oefenen. Ik ben er blij mee.
Sowieso ben ik blij dat ik uw burgemeester mag zijn. Het is een eer, en een genoegen, om in dit college, samen met deze wethouders te mogen zitten. De overgang was groot – dat was en is leerzaam en leuk.

Bij mijn installatie in maart heb ik aangegeven dat ik nog voor de kerst met 35 raadsleden op pad wilde, 60 organisaties wilde bezoeken en met de wethouders er op uit. 100 bezoeken en ontmoetingen. Dat is ruimschoots gelukt, we tikten begin december de 125 al aan.

Sportclubs, scholen, verzorgingstehuizen, mensen die 100 werden, of een huwelijks jubileum vierden. Mensen die een koninklijke onderscheiding kregen, ondernemers die dingen te vertellen hadden.

Muzikale hoogtepunten om bij te wonen, festivals en festiviteiten – varen op de Vliet, wandelen door het Sytwendepark of de Veenpoldersweg. Het heeft er allemaal aan bijgedragen dat ik me hier snel thuis voelde. En meer nog dan dat, elke ontmoeting geeft mij een nieuw stukje van de grote puzzel die Leidschendam-Voorburg is.

Want een gemeenschap is, net als de geschiedenis, uiteindelijk de optelsom van de verhalen van de mensen die hier wonen, ondernemen, bezoeken en begraven liggen. Ik ben trots op die, op onze gemeenschap. Leidschendam-Voorburg – en ja daar horen Wilsveen en Stompwijk helemaal bij – is een prachtige, diverse en hoogwaardige gemeente. En dat mogen meer mensen weten.

Dit jaar gaan we Leidschendam-Voorburg nog meer op de kaart zetten in de regio, in de provincie. Met onze maat en schaal mogen we de toon gaan zetten in een aantal discussies. Of het nou gaat om de aanpak van ondermijning of de keuzes in de ruimtelijke ordening, of het terugbrengen van de passie voor het kind in onderwijs en jeugdzorg: we gaan er voor.

Als gemeentebestuur willen we daar, samen met onze medewerkers, ons volledig voor inzetten. En de dingen die we als gemeente doen, doen we graag met u samen.  En dat lukt ook. Het is heel mooi om te ervaren hoeveel positieve reacties we elke keer weer krijgen op inspraakavonden, inloopsessies en meedenkmomenten.

Kritische feedback kan ook positief zijn hè?

Sterker nog, daar doen we graag ons voordeel mee. Want we hoeven het niet altijd maar met elkaar eens te zijn. Ondertussen denken wij als gemeentebestuur niet dat we alles al weten, dus kom maar op. Het is ook uw gemeente, uw wijk, buurt, straat. En daarom is het dan zo mooi om te zien dat u graag meedoet. Geloot, of ongeloot, inwoner, of gepassioneerd betrokkene. Koekoek is gelukkig geen eenzang, dus voelt u vrij om ook het nieuwe jaar van u te laten horen op alle mogelijke manieren.

Ik geef u dan hier en nu wel mee: hou het een beetje netjes. Bij voortduring schelden en tieren, het mag.  Maar het maakt u wel een minder interessante gesprekspartner – dus kom dan ook een keer langs om te vertellen wat er scheelt. Een aantal van u heb ik uitgenodigd, en kwam ook langs – en daar ben ik blij mee.

Daar heb ik, hebben we met z’n allen immers meer aan dan quasi anonieme blogs waarbij we allemaal best weten wie ’t schrijft of plaatst. En mocht u denken dat het gepast is om in het openbaar ambtenaren met naam en toenaam te shamen: niet doen, want dan gaat u een brug over waarbij het erg lastig is om er weer over terug te komen.  Het bestuur mag u aanspreken, toespreken. Wij dragen – graag – de verantwoordelijkheid.

Participatie op inhoudelijke dingen blijkt vaak een stuk beter te gaan, dan als het om theoretische discussies gaat. Een les die ik daaruit trek: sneller en eerder met elkaar de inhoud opzoeken. Dan is het dus maar goed dat het participatie-beleid is vastgesteld, dan kúnnen we ook nog vaker direct naar de inhoud.

Dit nieuwe jaar komt er inhoud genoeg voorbij. Nieuw standplaatsenbeleid voor kramen en karren, nieuwe scholen, – en ja, ook de opvang van asielkinderen – en ook nieuwe woningbouw projecten, de Omgevingswet – de eerste aanvraag is al verwerkt, nieuw armoedebeleid, opwekken van duurzame energie, een mooi project ‘gezonde wijk’ in Bovenveen, teveel om op te noemen. Het ‘gewonere werk’ gaat ondertussen natuurlijk gewoon door.  Er wordt hard gewerkt.

Maar participatie is niet alleen meedenken, het is ook doen. Er zijn bij Vlietwensen meer aanvragen gehonoreerd dan ooit. Dat is natuurlijk geweldig. Mensen die een idee, een plan, een voorstel hebben voor iets in hun straat, buurt, wijk. Daar wordt de gemeenschap beter van.

Als burgemeester ben ik ook echt trots op onze buurt-preventie-teams. We hebben er een heleboel. En: vele handen maken ligt werk, dus als u nou denkt, dat lijkt me wel wat… met enige regelmaat in teamverband uw eigen buurt en wijk in de gaten houden… mooi werk is het! En heus ook gezellig om met elkaar te doen.

Wat mij echt is opgevallen de afgelopen maanden is hoe goed en mooi veel dingen georganiseerd worden. Van de historische vereniging tot de feestelijkheden in de Prinsenhof, van de sporttoernooien her en der tot het kerstwandeltheater.

Er zit veel organiserend vermogen in onze gemeenschap. Daar kunnen we nog meer mee doen denk ik. Er zijn grote groepen waar verborgen talenten in zitten, waar meer mee kan. Daarom wil ik – samen met de collega’s – kijken of we daar nog betere verbanden kunnen leggen. De eerste vertegenwoordigers van service-clubs heb ik daar al over gesproken.

Je eigen talenten voor het voetlicht kunnen brengen geeft kracht en eigenwaarde. Dat geldt voor de Christiaan Huygens Jeugdprijs, maar ook voor een succesvolle stagiair. Voor de oratorium vereniging en voor de organisatie van Summerland. Voor een kookploeg uit de Prinsenhof, of de bewoners van Middin. En net zo goed voor u en mij.

Mensen, u, ik, wij, jullie, we willen af en toe gezien worden.  Erkenning en herkenning krijgen: ,,Goedemorgen, fijn dat je er bent! ” ,,O, zeg, wat heb je dat mooi gemaakt” ,,Pfoei, wat fijn dat het je is gelukt.”

Wij allemaal doen ook veel dingen op routine, maar soms is ook dat de moeite waard om iets aardigs over te zeggen. Laten we ook in 2024 niet alleen naar voren, maar ook opzij kijken. Er staan mooie mensen om u heen!

Een mooi nieuw jaar gewenst.’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter