Nieuws
Toneelstuk met Constantijn Huygens

Oud-wethouder Floor Kist heeft een toneelstuk geschreven met Constantijn Huygens in de hoofdrol. ‘Diner op Hofwijck. Schaduwen van Münster’ heet het werk in zes akten. Kist heeft zijn pennenvrucht gisteren aan burgemeester Martijn Vroom overhandigd. Het toneelstuk is geheel in historisch rijm geschreven.

Het decor vormt de eetkamer in Huygens Hofwijck, 1648. Er zijn vier personen aan tafel: de diplomaat, dichter en musicus Constantijn Huygens, de invloedrijke handelaar Van Vliet, de edelvrouwe De Lannoy en de predikant dominee Verhoef. De sfeer is gespannen. Onderwerp van gesprek vormt de Vrede van Münster die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog met het katholieke Spanje.

Van Vliet profiteert van de oorlog, de edelvrouwe zag haar zoon in het oorlogsgeweld sneuvelen en de predikant wil niets van vrede met de katholieken weten. Uiteindelijk komt men toch tot elkaar hetgeen Huygens ertoe brengt te zeggen:

‘Mijn hoop is dat voor onze geschillen

Die de mens in zijn toekomst tegenkomt,

Ondanks fundamentele verschillen,

Hij er met anderen samen uitkomt.

U hebt mij in dez’ overtuiging gesterkt.

Hopelijk heeft dit ook bij u gewerkt?

In ‘t hart van de mens, eeuwig enigma,

Dat overleeft in een wreld vol strijd,

Streeft het naar een vreedzaam paradigma,

Met hoop, begrip en harmonie, altijd’.

Over zijn werk zegt Floor Kist zelf: ,,Net als velen, denk ik en hoop ik, zit mij de manier waarop politiek en samenleving met elkaar in gesprek zijn, of juist niet, erg dwars. Dat was nog vóór de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Er wordt al veel geschreven. En toch leek het mij belangrijk om dat ook te doen. Toen ik weer een keer bij Hofwijck langsging, kreeg ik de ingeving om een historische parallel te trekken en daarin Huygens een rol te geven. Op z’n minst zou het weer een manier zijn om de bijzondere man onder de aandacht te brengen.

Ik wist dat de Vrede van Münster, dat vrede sloot tussen Nederland en Spanje, om verschillende redenen niet door iedereen werd gesteund. Dus bedacht ik een kleine setting waarin dat besproken werd. In plaats van een verhaal, leek het mij bijzonder om daar een opvoering voor te schrijven. Wellicht zou dat zelfs in Hofwijck opgevoerd kunnen worden? Dat paste ineens in de huidige tentoonstelling ‘Aan tafel met Huygens’. Toen ontstond het idee om dat op rijm te schrijven, enigszins vanuit het voorbeeld van een toneelstuk van hem.

De indeling is gebaseerd op ’12 Angry Men’ waarin een jury hun zaak bespreekt. In mijn toneelstuk, zijn drie gasten aanwezig die allemaal om eigen redenen tegenstander zijn van de Vrede van Münster. Doordat Huygens over kunst en cultuur praat en de bijdrage van creatieve geesten, verandert het gesprek ineens. Het leek mij voor de personage van Huygens een mooie invalshoek. En omdat hij als diplomaat heeft meegewerkt aan de een verdrag met de Engelsen, combineerde ik zo zijn liefde voor kunst en zijn ervaring als diplomaat. Het verhaal is over hoe we met elkaar in gesprek moeten blijven, en hoe diverse inzichten zo’n gesprek mogelijk maken.’’

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter