Nieuws
Erkenning voor Borstcentrum

Het Borstcentrum in ziekenhuis Antoniushove (HMC-groep) heeft een topklinische erkenning gekregen van de STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen). In het centrum zet een gespecialiseerd team van verpleegkundigen en medisch specialisten de patiënt altijd op één. De nieuwste technieken en onderzoeken worden daarbij gebruikt. Het Borstcentrum heeft de STZ-erkenning mede gekregen vanwege de goed georganiseerde patiëntenzorg.

In het Borstcentrum komen jaarlijks zo’n 3000 patiënten. ,,Zij voelen bijvoorbeeld een knobbeltje of pijn in hun borst. Of het bevolkingsonderzoek vond een afwijking die verder moet worden onderzocht, vertelt Marieke Straver, chirurg-oncoloog. De patiënt wordt door de huisarts eerst voor radiologisch onderzoek naar het Borstcentrum verwezen. De patiënt kan met een verwijzing vaak binnen een werkdag terecht en hoort meteen de uitslag. Vrouwen (en mannen) krijgen snel een diagnose tegen huisartsentarief en alleen indien nodig verdere behandeling van de medisch specialist.

,,Het overgrote deel van de vrouwen snel kan worden gerustgesteld. In de meeste gevallen is een knobbeltje goedaardig. We hebben er bewust voor gezorgd dat alle vrouwen voor hun eerste onderzoek(en) naar Westeinde, Bronovo én Antoniushove kunnen komen, dus op 3 locaties. Mochten vervolgbehandelingen nodig zijn, is het Borstcentrum in Antoniushove de centrale plek: daar is alle kennis in huis en staat een team medisch specialisten voor ze klaar. Bijna 400 patiënten per jaar worden door een medisch specialist verder behandeld vanwege borstkanker.

,,We proberen bij zoveel mogelijk vrouwen hun borst te behouden,” vertelt Marieke. ,,Maar soms is een tumor te groot en is een volledige borstverwijdering nodig.” Steeds meer vrouwen kiezen voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel in plaats van siliconen protheses. Plastisch chirurg Kim Wehrens: ,,Dat betekent voor patiënten een nieuwe borst zonder grote littekens. We zijn het eerste ziekenhuis die deze behandeling aanbiedt.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter