Nieuws
Wethouder negeert motie die ze zelf tekende

Wethouder Bianca Bremer voert een eind 2021 door de gemeenteraad aangenomen motie met de oproep geen woningen te bouwen die meer dan 600.000 euro kosten, niet uit. Ondanks het feit dat ze de motie destijds als GBLV-gemeenteraadslid zelf ondertekende. ,,Het is geen beleid. Het was maar een motie’’, aldus Bremer in de gemeenteraad.

De motie kwam aan de orde tijdens een bespreking van het bouwplan voor Overgoo Leidschendam (1000 woningen). CDA-gemeenteraadslid Ron van Duffelen stelde voor de zes tongrens daar te gaan hanteren. Volgens hem was er met de motie uit 2021 niets gedaan en werd het tijd die om te zetten in daden. Hij diende daartoe een motie in. De 600.000 euro kon dan wel verhoogd worden met de prijsindex sinds eind 2021.

Bremer noemde het bouwplan Overgoo ‘erg complex’. De ontwikkelaar moet al 30 procent in de sociale sector realiseren en 20 procent in het middensegment. Ook moet vijf procent van het bouwvolume ‘economisch’ zijn (bedrijfsruimten). Met nog meer eisen wordt het geheel ‘onbetaalbaar’, aldus Bremer.

Zij stelde verder dat door een stijging van bouwkosten er al geen grondgebonden meer onder 600.000 euro te bouwen valt. Zij noemde daarbij een bouwprijs van 5000 euro per vierkante meter. De eis zou het realiseren van meer kleine woningen inhouden. Daardoor zou het aantal van 1000 naar 2000 stijgen ‘maar dat past daar niet’.

De wethouder beloofde wel nog eens met de ontwikkelaar te gaan praten over het bouwen voor alle inkomensklassen. Van Duffelen trok daarop zijn motie weer in, ook omdat bleek dat er in de gemeenteraad onvoldoende steun voor was. In 2021 stemden behalve het CDA, GBLV, D66, GroenLinks en PvdA voor de 600.000 ton grens.

In de gemeenteraad gaf de wethouder aan dat er ook een buurt supermarkt op Overgoo kan komen. Daarnaast wordt bekeken of er meer groen in het gebied kan komen en bestaand groen zoveel mogelijk behouden kan blijven.

Bremer wees de komst van door de gemeente georganiseerd openbaar vervoer in Leidschendam-Zuid af. Zij verwees huidige en toekomstige bewoners naar drie haltes openbaar vervoer die binnen tien minuten fietsafstand liggen. Er komt nog een mobiliteitsplan voor het gebied waarin aandacht voor openbaar vervoer, fietsen en lopen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter