Nieuws
Provincie wil bouw betaalbare woningen

De provincie wil dat gemeenten in overleg met projectontwikkelaars meer betaalbare woningen gaan bouwen. Dat wil zeggen woningen die voor mensen met een inkomen tot 50.000 euro per jaar haalbaar zijn. Het gaat dan om sociale woningen, woningen in het middensegment (huur tot 1000 euro per maand) en koopwoningen met een prijs tot 350.000 euro.

Dat heeft gedeputeerde Anne Koning bekend gemaakt. Volgens haar worden er nu te veel dure huizen met prijzen tot 600.000 á 700.000 euro gebouwd. Die zijn voor mensen met een inkomen tot 50.000 euro – de grootste groep woningzoekers – onbetaalbaar. In de schaarse ruimte van de provincie moeten echter woningen gebouwd worden waar de mensen op wachten, aldus Koning.

Dat er nu veel dure woningen worden gebouwd is volgens de gedeputeerde te wijten aan het feit dat de overheid vooral stuurde op aantallen te bouwen woningen en niet op welk type woningen. Er zijn al gemeenten die het goed doen, aldus Koning. Zij noemde daarbij onder andere Den Haag en Pijnacker-Nootdorp. Andere gemeenten hebben echter sturing nodig. Daarmee wil ze in gesprek gaan.

Koning wees erop dat de provincie ook subsidies geeft voor het bouwen van betaalbare woningen. Dat ontwikkelaars veel geld willen verdienen is volgens de gedeputeerde niet verkeerd. Wel zullen ze dan maar met wat minder winst genoegen moeten nemen.

In een kranteninterview stelde Koning dat twee derde (66 procent) van alle woningen die gebouwd worden in de sector ‘betaalbaar’ moeten gaan vallen. Tot 2030 wil de provincie nog eens 235.000 woningen bouwen.

De gedeputeerde zei niet of zij weigerachtige gemeenten wil gaan dwingen. Recent gaf het provinciaal bestuur de gemeenten Alblasserwaard, Lansingerland en Noordwijk aanwijzingen om bestemmingsplannen te wijzigen zodat er sociale- en huurwoningen gebouwd kunnen gaan worden. Bij het niet opvolgen daarvan dreigde de provincie met projectbesluiten en mogelijkheden uit de Omgevingswet.

In Leidschendam-Voorburg moet bij nieuwbouw minimaal 50 procent in de sector betaalbaar vallen: 30 procent sociaal, 20 procent middensegment. In 2021 sprak de gemeenteraad zich uit tegen de bouw van woningen duurder dan 600.000 euro. Verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer heeft de gemeenteraad echter bericht dat zulks geen beleid is. Op grond van afspraken uit het verleden bevatten veel bouwplannen in de gemeente helemaal geen betaalbare woningen. Ontwikkelaars kunnen de bouw van sociale woningen ook afkopen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter