Nieuws
Dierenambulance Den Haag: vijf ambulances nodig

‘Laat de dieren er niet onder lijden, wij willen in Den Haag blijven rijden!’ Met deze slogan laat Stichting Dierenhospitaal & Ambulancedienst ‘s-Gravenhage e.o. haar wanhoop zien. Per 1 januari 2028 mogen hun ambulances, net als alle benzine- en dieselbussen, de binnenstad van Den Haag niet meer in. Hetzelfde geldt voor de kuststrook. Om de dieren in de regio te kunnen blijven helpen, is de organisatie genoodzaakt over te stappen naar elektrische ambulances. Goed voor het milieu, maar een drama voor de portemonnee van de stichting.

‘De uitlaatgassen van bestel- en vrachtauto’s zorgen voor luchtvervuiling. Dit is slecht voor de gezondheid, de natuur en het klimaat. Om de stad leefbaar en gezond te houden, moet de luchtkwaliteit verbeteren’, zo verklaart gemeente Den Haag het instellen van een zero-emissiezone op haar website. Edwin de Pierre, afdelingshoofd Dierenambulance Den Haag: ,,Wij begrijpen dat de gemeente deze stap zet. En ook dat zij geen uitzonderingen willen maken, omdat iedereen de discussie dan aan zal gaan. Maar wij hebben niet het geld om zo snel al onze ambulances te vervangen.”

De stichting heeft naar andere mogelijkheden gezocht. De Pierre: ,,Zou het werken als we een deel van de ambulances vervangen? Kunnen er ritten met elektrische bakfietsen gereden worden? Helaas is het antwoord negatief. We rijden jaarlijks 18.000 ritten. Om aan die vraag te voldoen moet iedere ambulance onze volledige regio kunnen bedienen.”

Ook de ruimte en de hoeveelheid spullen speelt een rol. De Pierre: ,,Chauffeurs weten vooraf nooit welk materiaal zij die dag nodig hebben. Ze moeten overal op voorbereid zijn. Iedere ambulance is uitgerust met bakken, netten, vangkooien, een brancard, ladder en zuurstof en moet een ruimte hebben waar de chauffeur met het dier in past. Alleen op die manier kunnen we bijvoorbeeld een vogel onderzoeken op breuken of de chip van een kat uitlezen zonder ontsnappingsgevaar.”

Elektrische ambulances die aan de eisen voldoen kosten € 65.000,- per ambulance. De eerste ambulance is reeds toegezegd door Stichting Universitas, een stichting die financiële ondersteuning biedt, onder andere voor bescherming van dieren. Het bedrag voor de andere vier ambulances hoopt de stichting met een grootschalige campagne bij elkaar te krijgen. De Pierre: ,,De dieren mogen niet de dupe worden. We hopen dat mensen mee willen helpen. Ook bedrijfsdonaties zijn natuurlijk van harte welkom. Deel, help en zeg het voort.” Kijk voor informatie op www.dierenambulancedenhaag.nl/elektrisch

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter