Nieuws
Veel aanhoudingen voor rijden onder invloed

In Leidschendam-Voorburg werden vorig jaar 51,4 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder uitgedeeld wegens rijden onder invloed. Daarmee scoorde de gemeente een derde plek in Zuid-Holland na Wassenaar en Zoetermeer. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van  cijfers  van de politie. Omgerekend ging het in Leidschendam-Voorburg om 400 automobilisten.

In 2023 heeft de politie 11.282 weggebruikers van de Zuid-Hollandse wegen geplukt en beboet  voor rijden onder invloed. In geen enkele provincie ligt dit aantal betrapte bestuurders zo hoog. Het gaat om bestuurders die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag. Zuid-Holland blijkt koploper van Nederland: de provincie is zelfs goed voor ruim een kwart van alle bekeuringen in het hele land.

De top tien gemeenten in Zuid-Holland waar – naar verhouding – de meeste mensen worden beboet (per 10.000 inwoners ouder dan 15 jaar: Wassenaar 67,5; Zoetermeer 51,7; Leidschendam-Voorburg 51,4; Nissewaard 49,8; Den Haag: 49,2; Rotterdam en Gouda 47,4; Rijswijk 47,2; Midden-Delfland 45,7; Lisse 40,3; Dordrecht 39,8.

,,Veroorzaakt iemand met een slok te veel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol of drugs in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.

Meer: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2024

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter