Nieuws
Internationale prijs voor cricketer Bas de Leede

Cricketer Bas de Leede (24), oud-speler van het Voorburgse VCC,  is ICC Associate Cricketer of the Year 2023 geworden. De Leede dankt deze zeer eervolle uitverkiezing aan overtuigende prestaties in 2023, waarvan zijn prestaties tijdens het WK in India en in het WK-kwalificatieduel tegen Schotland het meest opvielen. Het ICC is de internationale cricketbond. De enige Nederlander die de prijs eerder won was Ryan ten Doeschate.

In de beslissende wedstrijd van het kwalificatietoernooi tegen Schotland kreeg De Leede als bowler vijf Schotten uit. Schotland maakte 277 runs. Vanuit een zeer lastige positie draaide De Leede als batsman de wedstrijd volledig om. Samen met Scott Edwards en Saqib Zulfiqar loodste De Leede Oranje (door 123 runs) te maken naar de winst.

Kwalificeren voor het hoofdtoernooi van het WK (50 overs) was Nederland sinds 2011 niet meer gelukt. Mede dankzij de spectaculaire overwinning op Schotland kwalificeerde Oranje zich voor het WK. Op dat WK gaf De Leede zijn visitekaartje af met 67 runs en vier wickets tegen Pakistan. Ook in de gewonnen wedstrijden tegen Zuid-Afrika en Bangladesh had De Leede een aandeel.

Bas de Leede: ,,Ik ben superblij met deze prijs, maar zie het eigenlijk als een prijs voor het gehele team. Het is mooi dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan de WK-kwalificatie en daarna het WK. We hebben een sterke groep spelers en ik denk dat er later dit jaar nog meer in het vat zit.”

In juni 2024 speelt Nederland een T20 WK (de korte spelvariant van 120 ballen per team) in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. De Leede speelt op dit moment met de Desert Vipers in de ILT20 in de Verenigde Arabische Emiraten en vanaf april weer als professional bij het graafschap Durham in de Engelse competitie. (foto: KNCB/ Gerhard van der Laarse)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter