Nieuws
Geringe biodiversiteit in Zuid-Holland

De Zuid-Hollandse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vindt u namelijk gemiddeld zo’n 36 unieke soorten dieren, bomen, bloemen en paddenstoelen per vierkante kilometer. Toch ligt deze diversiteit aan soorten 5% onder het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per vierkante kilometer. Dit blijkt uit onderzoek van Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Zuid-Holland biedt een brede diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per vierkante kilometer in een gemeente berekend.

Altijd al een paardenkastanjemineermot willen spotten? In Zuid-Holland bent u dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd dit insect hier 176.875 keer gespot: in geen enkele andere provincie lag het aantal zo hoog. Ook de meerkoet (133.719) en de buizerd (129.824) worden in Zuid-Holland vaak waargenomen.

De meest voorkomende plantensoorten in Zuid-Holland zijn fioringras en ruw beemdgras. Qua paddenstoelen en schimmels doet het gevorkt heidestaartje het goed in de provincie. Deze werd de afgelopen 70 jaar 4678 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wilt u zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heeft u in Zuid-Holland de meeste kans in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter