Nieuws
Stadsbeheer: Vergeten kerstballen in een boom

Vandaag weer een bijdrage van Stadsbeheer: ‘Langs de Rietvinklaan in Leidschendam staat een vijftal wintergroene magnolia’s (Magnolia grandiflora). Het feit dat er nu midden in de winter nog blad in hangt, is voor een magnolia in onze streken al bijzonder, de meeste magnolia’s verliezen in de winter namelijk hun blad. Maar er hangen nu ook nog vuistdikke vruchten aan de boom, die als versiering in een kerstboom niet zouden misstaan.

Van oorsprong komt de magnolia uit de Verenigde Staten. Maar ze wordt ook al heel lang in de streken rondom de Middellandse Zee geplant. Ze houden namelijk van een warm klimaat en kunnen niet tegen hele strenge vorst.
De bomen op de foto staan staan hier alweer sinds 2013 en hebben de afgelopen 10 jaar onze winters dus goed doorstaan.
In tegenstelling tot de meeste magnolia’s die in het voorjaar een korte periode rijk bloeien, doet deze magnolia het anders. Verspreid over het jaar bloeien er altijd wel enkele bloemen, maar nooit massaal. In de zomer heeft de boom altijd wel een aantal bloemen. De mooie grote witte bloemen hebben donker purperen meeldraden en hebben een heerlijke geur.
In Amerika, het land van herkomst, maar ook in Zuid-Europa staan hele grote exemplaren. Het dikste exemplaar in Amerika heeft een stamdikte van wel 2 meter!! Ze kunnen zelfs een hoogte van meer dan 25 meter bereiken. Maar dan zijn ze vaak ook al meer dan 100 jaar oud. Dan hebben deze magnolia’s in de Rietvinklaan nog wel even te gaan’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter