Nieuws
Topberaad over toekomst wijkcentrum

Aanstaande vrijdag spreekt de top van woningcorporatie Wooninvest met het bestuur van wijkcentrum de Blauwe Tram, Oude Trambaan 51 Leidschendam, over de toekomst van het wijkcentrum. Bij dat beraad is ook de gemeente betrokken.

Wooninvest is bereid 300 vierkante meter van het pand gedurende drie jaar te verhuren. Daarbij krijgt het wijkcentrum een korting op de huur van 50 procent in het eerste jaar, 30 procent in het tweede en 20 procent in het derde.

Het bestuur van de wijkvereniging heeft aangegeven de huur die dan over blijft te kunnen betalen. Wel wil men dat de gemeente garant gaat staan. En dan voor vijf jaar want de wijkvereniging wil voor die periode een huurcontract tekenen.

Dat werd gisteravond bekend bij een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer zei te hopen op een open gesprek ‘en dan zien we wel waar we uitkomen’. Zij beloofde de gemeenteraad te zullen informeren over de uitkomsten. Die wil op 13 februari over de zaak spreken.

Onlangs gaf de wijkvereniging aan per 1 maart te moeten stoppen als er geen oplossing kwam voor Oude Trambaan 51. Alle fracties in de gemeenteraad benadrukten het grote belang van wijkverenigingen en wijkcentra. Unaniem werd om steun van B&W gevraagd.

Wethouder Bremer wees erop dat de gemeenteraad zelf ooit heeft besloten wijkverenigingen geen subsidie meer te geven. Tegelijk stelde zij dat de liefde niet van één kant kan komen en dat wijkverenigingen ook zelf over de brug moeten komen.

Afgelopen vrijdag heeft het bestuur van de wijkvereniging bij de wethouder een businessplan op tafel gelegd waarin activiteiten, inkomsten en uitgaven alsmede de mogelijkheden om zelf huur te betalen, zijn opgenomen. Dat wordt nu op het Raadhuis bekeken.

Volgens de wethouder mag een gemeente niet zo maar garant gaan staan. Juristen zoeken dat nu verder uit. Mocht er geld nodig zijn dan zal de gemeenteraad daartoe een besluit moeten nemen. Dat kan dan niet alleen voor de Blauwe Tram gelden doch het zou alle wijkverenigingen moeten betreffen.

,,Ik laat niemand vallen. Geen enkele wijkvereniging. Maar het moet wel in verhouding staan. Als hulp nodig is zullen wij dat doen’’, aldus Bremer, die tevens aangaf dat de Blauwe Tram de afgelopen tien jaar met 50.000 euro per jaar door de gemeente is gesteund (betalen huur).

De zaak kwam aan het rollen nadat de gemeente begin 2023 aangaf in Oude Trambaan 51 flexwoningen te willen gaan realiseren. Later gaf Wooninvest aan dat het om gewone woningen moest gaan. Eén van de redenen was dat de wijkvereniging al jaren geen huur betaalde omdat men die niet kon opbrengen. Vanwege alle onzekerheid zijn al zes onderhuurders van de wijkvereniging vertrokken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter