Nieuws
Opvang 448 asielzoekers nodig

De gemeente Leidschendam-Voorburg moet vanaf 1 februari 448 opvangplekken voor asielzoekers realiseren. Die moeten er binnen twee jaar zijn. Van het totale aantal moeten er 38 plekken gereserveerd worden voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Dat blijkt uit ‘indicatieve’ cijfers van het ministerie van Justitie en veiligheid gebaseerd op de zogenoemde Spreidingswet die per 1 februari in werking treedt. In heel Zuid-Holland moeten 19.776 opvangplekken komen.

De gemeente vangt nu ongeveer 200 Oekraïners op. Daarnaast wordt gewerkt aan het realiseren van 80 opvangplekken voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Die zouden er medio van dit jaar moeten zijn. In beide gevallen gaat het om opvang op Overgoo Leidschendam.

Verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer heeft meerdere malen aangegeven dat de gemeente geen extra opvang kan regelen aangezien de benodigde gebouwen niet voor handen zijn en de gemeente ook geen andere mogelijkheden heeft. Binnen de regio Haaglanden wordt wel bekeken of gemeenten elkaar kunnen helpen.

De cijfers voor de buurgemeenten (tussen haken plekken minderjarige asielzoekers): Den Haag 2513 (213), Wassenaar 158 (13), Voorschoten 167 (14), Zoeterwoude 64 (5), Zoetermeer 703 (60), Pijnacker-Nootdorp 397 (34), Rijswijk 306 (26).

Bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet wordt overigens nog gesteggeld over het lot van de Spreidingswet.

De gemeente moet overigens ook nog een deel van de in 2023 toebedeelde 211 statushouders (asielzoekers die mogen blijven) huisvesten. In de eerste helft van dit jaar komen daar 82 bij.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter