Nieuws
B&W halen broekriem aan

B&W halen de financiële broekriem aan. Dat blijkt uit passages in brieven die de wethouders Jeffrey Keus en Marcel Belt aan de gemeenteraad zonden. Keus ging in op een wens van de gemeenteraad om te kijken naar meer zwemmogelijkheden in de gemeente. In relatie tot de opening van een nieuw buiten zwembad schreef hij ‘onder het huidige financiële gesternte vindt het college dit geen verantwoorde keuze’.

Zijn collega Belt reageerde op een wens van het CDA om 750.000 euro uit te trekken voor wijkinitiatieven: ‘Daarbij speelt tevens dat het college de extra kosten van het voorstel, gezien de financiële uitdagingen van de gemeente, momenteel niet passend acht’.

De begroting 2024 kende bij de presentatie in het najaar 2023 een overschot van 1 miljoen euro, de begroting 2025 rekende met een plus van 3,8 miljoen euro. Voor 2026 en 2027 werden echter tekorten voorspeld: 5,9 respectievelijk 6,4 miljoen euro. Aanleiding vormt een wijziging in het systeem waarmee het rijk uitkeringen aan gemeenten geeft.

Wethouder Philip van Veller (financiën) wil nog dit jaar ideeën lanceren om de tekorten in 2026 en 2027 op te vangen. Daar heeft de provincie, al toezichthouder gemeentefinanciën, ook op aangedrongen. Dezelfde Van Veller presenteerde deze week wel een plan voor een verhuizing van gemeenteraad, griffie en politieke partijen van Voorburg naar Leidschendam. Uitvoering daarvan vergt tot wel tien miljoen euro.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter