Nieuws
Stadsbeheer: Gele trilzwam valt meteen op
Een nieuwe bijdrage van Stadsbeheer: ‘Trilzwammen zijn winterpaddenstoelen. Met zacht winterweer heb je een grote kans om ze te vinden. Bij vorst verschrompelen ze, om na de dooi weer op te zwellen. De gele trilzwam valt meteen op door zijn geel-oranje kleur in het winterlandschap.
Gele trilzwam (Tremella mesenterica) zie je vaak al van ver. Een helder gele of wat oranje vormeloze klodder op een dode tak die op de grond ligt of nog vastzit aan de boom. Meestal groeit hij op een tak van een eik, maar hij kan ook op andere loofbomen voorkomen, zoals wilg of populier. Door regen kan hij verbleken naar een bijna doorschijnend bleekwit kloddertje en bij vorst zelfs verschrompelen tot een onooglijk korstje. Hoewel gele trilzwam het hele jaar te vinden is, zien we ze het meest in de winter. De vruchtlichamen zijn enkele centimeters groot, maar ze kunnen ook wel tien centimeter worden.
Trilzwammen zijn een heel diverse groep paddenstoelen en een groot deel van de trilzwammen leeft als parasiet op of in andere paddenstoelen. Zo ook gele trilzwam. Hij parasiteert op schorszwammen, dat zijn onduidelijke, vaak grijzige, maar soms ook gele, rode of paarse korstjes op dode takken. Het mycelium van gele trilzwam dringt daarbij door in het mycelium van deze schorszwam dat in de tak zit. Deze gele trilzwam kwamen we tegen op de Prins Bernhardlaan in Voorburg’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter