Nieuws
Burgerinitiatief Vlietland begrijpt het niet meer

Burgerinitiatief Vlietland is de draad kwijt na een beraad, afgelopen week, in een commissie van de gemeenteraad over het bouwplan voor natuur- en recreatiegebied Vlietland (222 recreatiewoningen). ‘En nog steeds begrijpen we het niet’, aldus het initiatief in een verklaring.

In het commissieberaad kondigde verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer aan dat ontwikkelaar DLR het bouwplan ‘substantieel’ gaat wijzigen. Tevens zei ze een groot aantal vragen van het initiatief over de inhoud van haar brief aan de gemeenteraad van november 2023 niet meer te kunnen beantwoorden omdat het plan wat er lag, nu achterhaald is.

Het Burgerinitiatief vraagt zich nu af waarop de wethouder zich in haar brief dan baseerde. ‘Wist de wethouder al van het substantieel gewijzigde plan? Waarom vermeldt ze dat dan niet in haar brief? Waarom wordt de gemeenteraad voorzien van onvolledige en verouderde informatie en op deze manier onjuist geïnformeerd’.

Ook andere uitspraken van Bremer verbazen het Burgerinitiatief. Zoals haar stelling dat het bouwplan een zaak is van de provincie (eigenaar van Vlietland, red.). ‘We gaan ons steeds meer afvragen wat de rol van de wethouder dan is. Heeft ze wel een eigen mening en visie? Neemt ze haar verantwoordelijkheid wel in dit dossier? Of ligt alles aan de provincie en haar voorgangers? Het getuigt niet van een sterk bestuurlijk vermogen’.

Dat de wethouder stelde niet alle stukken te hebben die op grond van verzoeken op basis van de Wet open overheid (WOO) zijn vrijgegeven leidt bij het Burgerinitatief tot de reactie dat die allemaal te vinden zijn op de site van de provincie Zuid-Holland. ‘Daarnaast zijn wij uiteraard altijd bereid om stukken op te sturen’.

Vraagtekens plaatst het Burgerinitiatief bij de uitspraak van Bremer dat DLR een vergunning voor het aanleggen van grondwallen (900 meter lang, 60 breed, 12 hoog) heeft ingetrokken. ‘Maar over welke vergunning gaat dit? Dutch Lake Residence trok hun aanvraag voor de natuurvergunning in. Ze kondigden daarbij aan de grondwallen voorlopig niet aan te leggen. Maar uitstel is iets anders dan afstel. De omgevingsvergunning voor de wallen is al verleend en als die niet wordt ingetrokken, kunnen ze op ieder moment alsnog beginnen aan de aanleg van de grondwallen. Daarom rekenen we erop uit dat de wethouder deze omgevingsvergunning snel helemaal intrekt’.

Het Burgerinitiatief is blij met de erkennen van Bremer dat er nog steeds een streep door het bouwplan gezet kan worden. ‘Als je maar betaalt, stelt de wethouder. En het is aan de gemeenteraad of ze dat het geld waard vinden. Ze schermt sinds het onderzoek door de raad naar mogelijke schadeclaims, opvallend genoeg niet meer met torenhoge claims. Dus die schade en kosten lijken niet langer een serieuze sta-in-de-weg voor de raad. Dat is goed nieuws. Maar dan nog ,,blijft Vlietland zeker niet groen” volgens de wethouder. Want dan bouwt de ontwikkelaar het oude plan. Maar ook daar kun je vanaf. We maakten daar al eerder een stappenplan voor. Dankzij het openbaar maken van de second opinion weten we inmiddels dat de raad het recht en de mogelijkheid heeft hiermee aan de slag te gaan’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter