Mening
Burgermans Beleven (4)

Hoe gaan we dit samen oplossen? Dit blijft maar heen en weer spoken door mijn hoofd. Samen, Samen, Samen! We besturen als burger en inwoners het land, de provincie en onze woonplaats, waarbij we stemmen op de mensen die wij het dagelijks bestuur laten uitvoeren. Wij kunnen dat niet allemaal tegelijk omdat we het ook veel te druk hebben met ons werk, ons gezin en onze verplichtingen. Dus dan is dit toch eigenlijk mooi geregeld zo?

Maar wat doen, of regelen we nu samen? Best wel ingewikkeld en lastig allemaal.

Toch lees ik steeds in gemeentestukken dat we het allemaal samen doen. Ik las zelfs bij een politieke partij: ‘Samen maken wij Leidschendam-Voorburg’. Alsof we als inwoners van onze woonplaats gezamenlijk zo’n beetje de bestuurlijke besluiten nemen.

Nou, als inwoner beleef ik dit toch al jaren heel anders! Ik snap natuurlijk wel dat ik voor allerlei dagelijkse dingen die met zorg, gemak, voorzieningen en veiligheid te maken hebben ik mag vertrouwen op serieuze en deskundige bestuurders en uitvoerders.

Echter waar ik wel heel serieus bij betrokken wil worden met invloed, zijn alle belangrijke veranderingen in mijn leefomgeving. Ik denk dan bijvoorbeeld aan; bebouwing, openbaar vervoer, verkeer en alle voorzieningen die wij met elkaar belangrijk vinden. Met mij, blijkt uit onderzoeken, wil een meerderheid van de inwoners dit ook graag en het vraagt daarom om een hele zorgvuldige voorbereiding en organisatie van het gemeentebestuur voor ons.

Dat ik en met mij een meerderheid van de inwoners, de betrokkenheid bij belangrijke besluiten over onze leefomgeving heel anders beleven dan het gemeentebestuur misschien denkt, blijkt ook uit veel onderzoeken van de laatste tijd. Maar 10% van de inwoners van Leidschendam-Voorburg voelt zich vertegenwoordigd door de gemeenteraad en ging nog maar 51,2% naar de stembus in 2022. Zo maar een paar cijfers.

Zouden ze zich dat wel goed bewust zijn bij het gemeentebestuur/volksvertegenwoordiging en wat zou het hen doen, vraag ik me af? Ik begin het weer warm te krijgen als ik aan een paar voorbeelden denk. Volgende keer maar weer. En me nu serieus betrokken gaan voelen bij mijn leefomgeving.

(Burgermans, inwoner)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter