Nieuws
Gemeenteraad wil plan opvang asielzoekers

B&W moeten nog voor de zomer met een plan komen om begin 2025 448 asielzoekers te kunnen opvangen. Dat is de strekking van een motie die Frank Wilschut (ChristenUnie) komende week in de gemeenteraadsvergadering indient. Zijn voorstel wordt gesteund door de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en CDA alsmede coalitiepartij D66. Er is daarmee een ruime meerderheid in de raad voor.

De opvang van 448 asielzoekers is gebaseerd op de zogenoemde Spreidingswet die op 1 februari inging. Op grond van die wet wordt bepaald hoeveel asielzoekers een gemeente moet opvangen op basis van de omvang van de gemeente. Een gemeente heeft twee jaar de tijd om aan de wettelijke eis te voldoen. Onder de 448 zitten 38 alleenstaande minderjarige asielzoekers die opgevangen moeten worden.

In de motie wordt geconstateerd dat veel gemeenten nu hun verantwoordelijkheid niet nemen bij de opvang van asielzoekers, reden voor de Spreidingswet. Overwogen wordt dat Leidschendam-Voorburg nu nog niet voldoende opvangplekken heeft om aan de wettelijke eis te voldoen. Er wordt op gewezen dat er regionaal afspraken gemaakt kunnen worden om opvang te ‘ruilen’. En dat kleinschalige opvang meer draagvlak heeft dan grote. Kleinschalige opvang vergemakkelijkt bovendien het wortelen in de gemeenschap.

De partijen die de motie steunen spreken uit dat de gemeente zo snel mogelijk moet voldoen aan de eis om ten minste 448 asielzoekers op te vangen. En dat er voor de langere termijn gemikt moet worden op kleinschalige opvang. B&W worden daarom verzocht om nog voor de zomer een plan te presenteren voor de opvang van de 448, uiterlijk begin 2025 . In het plan moet ook aandacht besteed worden aan kleinschalige opvang in de verdere toekomst.

De gemeente vangt nu zo’n 200 Oekraïners op op bedrijfsterrein Overgoo Leidschendam. Op Overgoo wordt ook gewerkt aan een opvang voor 80 minderjarige alleenstaande asielzoekers. Verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer heeft al eerder laten weten dat de gemeente daarmee aan haar limiet zit. Meer opvangmogelijkheden zijn er niet, zo heeft zij de gemeenteraad bericht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter