Nieuws
HTM gaat minder rijden door personeelstekorten

HTM laat met ingang van 11 maart een aantal trams minder vaak rijden. Per 16 maart gebeurt hetzelfde met een aantal bussen. Aanleiding vormen personeelstekorten. In Leidschendam-Voorburg gaat het om de tramlijnen 2 en 6, alsmede bussen 23, 26 en 28. De maatregel gaat naar verwachting tot medio oktober duren.

Dagelijks zijn er 400 diensten van tram- en buschauffeurs. Daar kunnen er nu 25 (vijf procent) niet van ingevuld worden omdat er geen mensen voor zijn. De vervoerder kiest nu voor het bewust beperken van aantallen ritten om te voorkomen dat trams en bussen ongecontroleerd uitvallen, met alle nadelen van dien voor reizigers.

Volgens HTM, daarin gesteund door concessieverlener MRDH, is de maatregel ‘onvermijdelijk’. De Haagse wethouder Arjen Kapteijn spreekt in een brief aan zijn gemeenteraad over een ‘zeer betreurenswaardig’ besluit dat niet past bij het kwaliteitsniveau dat HTM wil bieden noch bij de wens gebruik van openbaar vervoer te willen stimuleren.

HTM-topman Jaap Bierman: ,,Een vervelende maatregel om te nemen, maar dit is het meest verstandige om te doen. Zo hebben we te kampen met een tekort aan met name rijdend personeel. We hebben eind vorig jaar, ondanks onze wervingsinspanningen, minder instroom van nieuwe medewerkers gehad. Daar tegenover hebben juist meer medewerkers ons bedrijf verlaten dan we hebben kunnen aannemen.’’

,,We hebben in december 2023 een mooie nieuwe CAO afgesloten en die lijkt nu al voorzichtig zijn vruchten af te werpen. We zien dat er een verhoogde interesse is om buschauffeur, trambestuurder of monteur te worden. Onze opleidingscapaciteit is inmiddels sterk verhoogd, maar nog steeds kost het enige maanden opleiding voordat iemand inzetbaar is als buschauffeur of trambestuurder. Verder gaan we door met het opleiden van medewerkers die dat willen om naast bijvoorbeeld hun functie als buschauffeur ook tram te kunnen rijden. Daarmee werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat we medewerkers flexibel kunnen inzetten.”

De aanpassingen van dienstregelingen die Leidschendam-Voorburg betreffen:

= Tram:

– op werkdagen: In de avond tram 2, 6: 3x per uur in plaats van 4x per uur,

– op zaterdagen: In de avond tram 2, 6: 3x per uur in plaats van 4x per uur,

– op zondagen: Overdag tram 2 tussen 12.00 en 17.00 uur: 5x per uur in plaats van 6x per uur; In de avond tram 2, 6: 3x per uur in plaats van 4x per uur.

= Bus:

– op werkdagen: Bus 23 tussen 12.00 en 14.00 uur: 4x per uur in plaats van 6x per uur; Bus 26 tussen 09.00 en 10.30 uur: 4x per uur in plaats van 5x per uur,

– op zaterdagen: Bus 26 tussen 08.00 en 20.00 uur: 3x per uur in plaats van 4x per uur; Bus 28 tussen 08.00 en 20.00 uur: 3x per uur in plaats van 4x per uur,

– op zondagen: Bus 26 tussen 10.00 en 20.00 uur: 3x per uur in plaats van 4x per uur; Bus 28 tussen 10.00 en 20.00 uur: 3x per uur in plaats van 4x per uur.

Alle actuele reisinformatie is te vinden op www.htm.nl of via de HTM app. HTM houdt alle bus- en tramlijnen in stand. Ook gaat de terugkeer van de nachtbussen op 26 april door.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter