Nieuws
Veel valincidenten onder ouderen

Een ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident gebeurt vaak in Zuid-Holland. In de provincie worden 8,4% meer valincidenten gemeld dan het landelijke gemiddelde. Lokaal zijn er grote verschillen. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste CBS-data. Vallen is een groot probleem onder ouderen. Het kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers.

Zuid-Holland bevindt zich in de top 3 provincies met de meeste valincidenten. Volgens de meest recente data worden gemiddeld gezien in Nederland 148 per 10.000 ouderen opgenomen in het ziekenhuis na een valpartij. De provincie Zuid-Holland telt samen met Noord-Holland 160 per 10.000 ouderen. Alleen in de provincie Groningen zijn er meer ziekenhuisopnames (165 per 10.000 ouderen).

In Nederland zijn er negen gemeenten waar er nul ziekenhuisopnames na een valincident waren gemeld. Zes hiervan bevinden zich in Zeeland, twee in Friesland en één in Gelderland. De provincie met de minste ziekenhuisopnames is Zeeland. Hier werden ‘maar’ 103 per 10.000 ouderen opgenomen in het ziekenhuis na een valongeluk.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/valongelukken-ouderen/

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter