Nieuws
Stompwijkse molens naar Rijnlandse Molenstichting

Op 9 maart draagt de provincie Zuid-Holland het eigenaarschap van de drie molens van de Molendriegang Stompwijk over aan de Rijnlandse Molenstichting. Daarmee wordt de molendriegang toegevoegd aan het bezit van de andere 49 poldermolens van de Rijnlandse Molenstichting. Zij nemen vanaf nu het behoud, beheer en het beleefbaar maken van deze Stompwijkse rijksmonumentale windvangers op zich.

De drie achtkantige molens, ook wel zogenoemde grondzeilers, werden in 1672 gebouwd om de polder in de toenmalige Heerlijkheid Veur droog te malen en het water uit te slaan op de Stompwijksche Vaart. De driegang functioneerde tot 1951 en werd na restauratie bestemd voor reservebemaling. Sinds 1958 was de provincie Zuid-Holland eigenaar van de drie molens aan de Stompwijkseweg 24 t/m 28 te Leidschendam.

De molens vormen tezamen een zogenaamde driegang, waarmee het polderwater trapsgewijs wordt opgemalen naar de Rijnlandse boezem. Ze vormen een als één geheel functionerend Rijksmonumentaal complex. De drie molens zijn voorzien van een woning en zijn van oudsher altijd bewoond geweest. De provincie heeft de molens destijds van de polder overgenomen om ze ook voor toekomstige generaties te behouden en draagt ze nu over aan een partij die als doelstelling de instandhouding van molens in de regio Rijnland heeft.

De molens van de Molendriegang van de Driemanspolder zijn de laatste molens die de provincie in bezit had. Met de overdracht van deze molens komt er voor de provincie een einde aan het eigenaarschap van de Zuid-Hollandse molens.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter