Nieuws
Gemeenteraad naar Leidschendam

De gemeenteraad, griffie en de vergaderruimten van de politieke partijen in de gemeenteraad verhuizen van Huize Swaensteyn, Herenstraat Voorburg, naar het Raadhuis in Leidschendam. De verbouwing daar moet begin 2026 starten.

Dat bleek gisteren tijdens een beraad van een commissie uit de gemeenteraad over het verhuisplan. Alleen het CDA wil de optie om toch in Voorburg te blijven, open houden. Volgens alle andere partijen is dat een gepasseerd station.

Verantwoordelijk wethouder Philip van Veller moet het verhuisplan nu verder uitwerken. Daar is nog ongeveer een jaar voor nodig. Ook hij gaf aan dat er dan ‘geen ander pad’ meer is, verwijzend naar de CDA-wens.

In het Raadhuis moet de gemeenteraad de beschikking krijgen over twee vergaderzalen; een grote en een kleine. Beide komen tot stand door het overkappen van binnentuinen van het Raadhuis. Daarnaast komen er acht fractiekamers, die ook door anderen te gebruiken zijn.

De raadszaal krijgt een ronde tribune voor belangstellenden en de pers. In de kap van het Raadhuis worden nieuwe werkkamers voor ambtenaren gemaakt. Dat wordt gefinancierd uit de algemene reserve van de gemeente.

De gemeenteraad stelt nu een krediet van 0,5 miljoen euro beschikbaar voor de verdere uitwerking van de plannen. Over de financiering van de bouw wordt later beslist, als de kosten exact bekend zijn. Die worden nu geschat op 7,8 tot 9.8 miljoen euro.

De gemeenteraad wil van wethouder Van Veller een voorstel ontvangen wat te doen met Huize Swaensteyn als men daar vertrokken is. Volgens de bestuurder moet een serieuze discussie daarover nog starten.

In het verleden bestonden er plannen museum Swaensteyn, nu onderdeel van Huygens Hofwijck, na een verbouwing in het pand te huisvesten samen met ArtiBrak, de bibliotheek en een horecavoorziening. Over dat alles sprak niemand meer in de commissievergadering. (foto P.B.)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter