Nieuws
De Boekenweek 2024 bij Vlietnieuws

‘Al ruim drie jaar kunt u iedere zondagochtend bij Vlietnieuws een blogje lezen over een recent verschenen boek. Tijdens de komende Boekenweek, die loopt van zaterdag 16 tot en met zondag 24 maart, zal ik daar een dagelijkse service van maken. Iedere dag een boekenblog, negen dagen lang. Om te vieren dat we mogen, kunnen en misschien zelfs moeten lezen.

Wat kunt u zoal verwachten? Vanzelfsprekend Jan Brokken, de grote klapper deze Boekenweek. En het nieuwste boek van Herman Koch. Is dat zo goed als vrijwel iedereen roept? Als buitenlandse toppers recent verschenen werk van Philippe Claudel en Daniel Kehlmann.

De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2024 is zojuist bekendgemaakt. Mijn favorieten: Frank Nellen en Cobi van Baars.

Wist u trouwens dat Napoleon Bonaparte, in 1798 op veldtocht in Egypte, voor zichzelf een Mammeluk kocht? Deze lijfeigene, Roestam, zou hem de vijftien jaar erna als persoonlijk bediende overal als een schaduw volgen. Een opmerkelijk verhaal over aanhankelijkheid én over Napoleons leven achter de schermen.

Wij gaan als Hollanders graag op vakantie naar Indonesië. Maar wanneer begon dat, en hoe? Aan de hand van de nagelaten geschriften van vijftien reizigers in het 19e-eeuwse Nederlands-Indië beschrijft Rick Honings die ontwikkeling, van ontdekkingsreizen naar reizen voor je plezier.

Tenslotte mag in het jaar waarin – komende herfst – de Nederlandse vertaling van de redevoeringen van de Romeinse politicus Cicero zullen verschijnen, Robert Harris’ befaamde trilogie over diens leven niet ontbreken. Een al wat ouder boek, verschenen tussen 2005 en 2016, maar inmiddels een klassieker en in één band verkrijgbaar. Welbespraakt, na lezing begrijp je dat woord beter.

Ik wens u veel leesplezier’.

(Peter van der Ploeg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter