Nieuws
Nieuwe behandeling prostaatkanker

Mannen met hoog risico-prostaatkanker en noodzaak tot lymfeklierbestraling kunnen in de ziekenhuizen van de HMC-groep (Antoniushove, Bronovo, Westeinde) nu terecht voor een vernieuwende behandeling. Bij de zogeheten ‘Hypoprime behandeling’ wordt een hogere bestralingsdosis gebruikt, waardoor de bestraling gerichter kan plaatsvinden, minder behandelingen nodig zijn en de kans op terugkeer van de tumor aanzienlijk kleiner wordt.

Voor mannen met een hoog risico op prostaatkanker zijn er twee belangrijke factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de ziekte en het eventueel terugkeren ervan. Ten eerste hebben deze patiënten een verhoogd risico op uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Ook is er een verhoogd risico op het lokaal terugkeren van de tumor.

Onderzoekers hebben bekeken hoe deze twee factoren verbeterd kunnen worden. Een Nederlandse studie toont aan dat gerichtere bestraling van de tumor met een hogere dosis (ook wel ‘tumorboosting’ genoemd) de kans op lokale terugkeer van de kanker vermindert. Een studie uit India onderzocht juist de rol van bestraling van het bekkengebied. De kans op uitzaaiingen naar de lymfeklieren blijkt een stuk kleiner na zo’n bekkenbestraling. Met als gevolg een hogere overlevingskans van de patiënt.

“De bevindingen uit deze studies hebben de basis gevormd voor de vernieuwende behandeling binnen HMC”, vertelt Carmen Liskamp. ,,Tijdens deze zogeheten Hypoprime behandeling combineren we ‘tumorboosting’ en bestraling van de lymfeklieren in het bekkengebied. Niet alleen lijkt de overlevingskans van de patiënt hierdoor toe te nemen, er zijn ook veel minder bestralingen nodig. Slechts 5 in plaats van 25-35: dat komt neer op 2 weken behandelingen, in plaats van de gebruikelijke 5-7 weken. De patiënt hoeft dus veel minder naar het ziekenhuis te komen.”

,,Aan hormoontherapie kleven vaak vervelende bijwerkingen. Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven. Als blijkt dat hormoontherapie straks niet meer noodzakelijk is, kunnen we deze verkorten of zelfs weglaten. Uiteraard bespreken we van tevoren uitgebreid wat dit traject inhoudt. Wat zijn de voordelen ten opzichte van de reguliere behandeling? Kleven er ook nadelen aan? De patiënt moet zelf een weloverwogen keuze kunnen maken.”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter