Nieuws
Aantal WOZ-bezwaren ruim verdubbeld

Steeds meer Zuid-Hollanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 118.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan in 2022 (+168,5%). Deze stijging is flink meer dan het landelijk gemiddelde van 154,2%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

,,De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken”, aldus Marga Lankreijer-Kos.

Hoewel het aantal bezwaren in iedere Zuid-Hollandse gemeente toenam, spant Zoetermeer de kroon. In deze gemeente werd voor zeven keer meer huizen een WOZ-bezwaar ingediend (+606%). Het is hiermee de gemeente met de sterkste stijging van heel Nederland.

In geen enkele Zuid-Hollandse gemeente wordt zo vaak een WOZ-bezwaar ingediend als in Zoetermeer. Voor bijna een kwart van de woningen is hier in 2023 bezwaar aangetekend (23,3%). Ook in dit opzicht is Zoetermeer koploper van heel Nederland. In Leidschendam-Voorburg werd in 6,4 procent van de gevallen bezwaar aangetekend tegen de waardebepaling. In omringende gemeenten was het beeld zo: Den Haag 6,5; Wassenaar 8,8; Voorschoten 10,3; Zoeterwoude 12; Zoetermeer 23,3; Pijnacker-Nootdorp 6,3; Rijswijk 4,5 procent.

Alle cijfers over het aantal bezwaren en de uiterste bezwaartermijn per gemeente, zijn te vinden op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/woz-waarde/onderzoek/bezwaren-2023 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter