Activiteiten
Tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de eerste elektrische tram door Voorschoten reed. Dit historische feit kan het museum natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’ is vanaf 20 maart te bezoeken in museum Voorschoten, Voorstraat 17.

Ruim 40 jaar had een stoomtram passagiers vervoerd van Leiden via Voorschoten, Leidschendam, Voorburg naar Den Haag. In 1924 kwam de elektrische tram daarvoor in de plaats, die over een grotendeels nieuw tracé met dubbelspoor reed. De tramwegmaatschappij bestelde het materieel bij een firma in Boedapest, een van de beste wagonbouwers in Europa. De trams werden geleverd in de kleuren donkerblauw met grijs, wat tot de koosnaam ‘Blauwe Tram’ leidde.

Ambtenaren die in Den Haag werkten, medewerkers van de Zilverfabriek en officieren en dienstplichtigen van het Marine Opkomst Centrum maakten dagelijks gebruik van de tram. Door deze goede en snelle verbinding kon Voorschoten uitgroeien tot een echt forensendorp. Toch moest de tram het afleggen tegen de bus, een vervoermiddel dat flexibeler inzetbaar was. In 1961 reed de Blauwe Tram voor het laatst. Op de kleine tentoonstelling zullen veel foto’s zijn te zien uit de gloriedagen van dit eens zo populaire vervoermiddel, naast fraaie modellen en attributen. Heel bijzonder is de film van de eerste rit van Leiden door Voorschoten en Voorburg naar Den Haag. (foto museum Voorschoten)

 

 

 

 

 

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de eerste elektrische tram door Voorschoten reed. Dit historische feit kan het museum natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De tentoonstelling ‘100 jaar Blauwe Tram’ is vanaf 20 maart te bezoeken.

 

Hierbij een bericht met meer informatie over de expositie.

 

Op zaterdagmiddag 23 maart, om 16:00 uur, wordt de expositie officieel en feestelijk geopend. Ik nodig u van harte uit daarbij aanwezig te zijn om daarvan verslag te doen.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter