Activiteiten
Historische Trekvaartdag

Dit jaar krijgen de trekvaarten in Zuid-Holland de aandacht die ze verdienen. In acht plaatsen in Zuid-Holland is er de komende maanden een Historische Trekvaartdag. De feestelijke aftrap vindt plaats op zaterdag 13 april 2024 om 13.00 uur in de sluis van Leidschendam.

De trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege zeventiende eeuw. Trekschuiten waren een innovatie in het openbaar vervoer, zeker toen na 1630 speciaal kanalen werden gegraven voor dit trekschuitenvervoer. De Historische Trekvaartdagen maakt deze geschiedenis zichtbaar en beleefbaar op acht Zuid-Hollandse locaties; op 13 april in Leidschendam-Voorburg, op 18 mei in Maassluis, op 29 juni in Vlaardingen, op 14 september in Midden-Delfland en Den Haag, op 15 september in Leiden en op 5 en 6 oktober in Schiedam.

De historische kernen Leidschendam, Voorburg en Stompwijk kennen een rijke geschiedenis, die terug te vinden is in monumenten, parken en molens én ook in de verhalen over vroegere inwoners en bezoekers als de Romeinen, Constantijn en Christiaan Huygens, Spinoza, Prinses Marianne en Vincent van Gogh. Deze ‘Schatten aan de Vliet’, worden op de Erfgoeddag, samen met de organisatoren van de Historische Trekvaartdagen en de opening van het toeristisch vaarseizoen, op zaterdag 13 april 2024 tussen 11.00 en 17.00 uur in de spotlights gezet.

Stichting Verborgen Stad heeft op alle locaties van de Historische Trekvaartdagen zgn. ‘digitale hotspots’ gemaakt. Via de (gratis) app Canals5D kunnen bezoekers met hun telefoon als een soort ‘Google Streetview’ rondkijken in de 17e eeuw. Hoe zag de sluis in Leidschendam er rond die tijd uit en wie woonden er? De app biedt een wonderschoon kijkje terug in de tijd.

Zelf tijdreizen? Download de (gratis) app Canals5D of neem een kijkje op www.canals5d.nl. Houd de socials van de historische trekvaartdag en de website www.historischetrekvaart.nl in de gaten voor de complete programma’s. (foto Michel Groen)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter