Nieuws
Rechtszaken grondverkoop jongerenflat

De gemeente krijgt twee rechtszaken aan de broek vanwege de voorgenomen exclusieve verkoop van een stuk gemeentegrond aan 1828-VIII b.v., partner van Wibaut ontwikkeling, voor de bouw van een jongerenflat Vlietweg 3. Het gaat om twee Leidschendammers die beiden de grond willen kopen maar door de gemeente als ‘niet serieus’ worden afgewezen. In beide gevallen gaat het om een kort geding.

Ronald Smeijers bezit bedrijfspanden in de Nieuwstraat, waaronder het pand van IT-bedrijf It’s met 60 werknemers. Het huurcontract met It’s loopt dit jaar af. De onderneming wil alleen verlengen als er genoeg parkeerruimte in de omgeving is. Door de bouw van de jongerenflat verdwijnen echter parkeerplaatsen. ,,Ik wil de gemeentegrond kopen om er parkeerplaatsen op te realiseren. Tien en dan ben ik klaar’’, aldus Smeijers.

,,Als de gemeente zegt dat ik geen serieuze kandidaat ben, breekt mij de klomp. Ik heb diverse keren  bij vergaderingen gezegd dat ik die grond wilde kopen. Daar zaten ze van de gemeente bij. Ik heb een advocaat in de arm genomen. Er wordt gewoon gelogen. Ik ben behoorlijk pissig. Er komt ook een schadeclaim voor de vervolgschade die ik leid als It’s vertrekt. Ik word gewoon niet serieus genomen. En als ik dat kort geding verlies ga ik gewoon in beroep. En desnoods nog eens en nog eens.’’

Willem van den Berg bezit al 40 jaar een garagebedrijf op Vlietweg 8A, direct naast de te bouwen jongerenflat. Om de flat te mogen bouwen wil de gemeente de milieucategorie van zijn bedrijf van 3.2 naar 2 terugbrengen. ,,Als het 3.2 blijft moeten ze 50 meter afstand houden met de bouw. Is het 2 dan maar 10 meter. Het is een truc om de flat toch te kunnen neerzetten.’’

,,Mijn bedrijf verandert niet. Er is ook geen overleg geweest. Ik ben niet akkoord. Ik word in mijn bedrijfsvoering belemmerd. En straks krijg ik met de bouw op Overgoo hetzelfde. Die willen ze ook op 10 meter van mijn bedrijf realiseren. Ze doen het zo maar. Ik wil de grond kopen. Mijn uitrit loopt er nu over heen. In 2001 is dat vastgelegd in een overeenkomst met de gemeente, toen mijn uitrit verplaatst moest worden vanwege de aanleg van de rotonde. Nu willen ze die uitrit gewoon 20 meter verplaatsen.’’

,,Ik ben een serieuze gegadigde voor de koop van de grond. Ik ben ook belanghebbende als gebruiker. Maar mij hebben ze nooit verteld dat ze de grond wilden verkopen. Dat moest ik uit de media vernemen. Mijn advocaat bereidt het kort geding al voor. In de politiek heb ik toch al nooit vertrouwen gehad. Ze besodemieteren je waar je bij staat.’’

,,Het hele verhaal rammelt aan alle kanten. 1828Groep en Wibaut krijgen een vergunning voor de bouw zonder dat ze parkeerplaatsen hoeven te realiseren. Ieder ander moet dat zelf regelen, nu doet de gemeente het. Het hele verhaal klopt gewoon niet.’’

 

De gemeente claimt de grond exclusief aan 1828-VIII b.v. te kunnen verkopen omdat er geen ‘serieuze’ andere kopers zouden zijn. Met die redenering komt men onder een arrest van de Hoge Raad uit die bepaalde dat gemeente grondverkopen alleen mogen doen via een openbare aanbesteding, tenzij er maar één serieuze kandidaat koper is.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter