Nieuws
Wegrijden na ongeval; gemeente scoort hoog
Per duizend inwoners gemeten reden vorig jaar in Leidschendam-Voorburg 4,82 automobilisten weg na een ongeval. Landelijk is dat 4,15. In de regio scoren alleen Den Haag (6,11) en Rijswijk (5,17) nog slechter. Dat blijkt  uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds. Omgerekend ging het in Leidschendam-Voorburg om 375 gevallen. Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. De cijfers voor andere omliggende gemeenten: Wassenaar 4,06; Voorschoten 2,73; Zoeterwoude 3,81; Zoetermeer 4,25.
Op de Zuid-Hollandse wegen werden vorig jaar 19.420 meldingen gedaan van wegrijders. In geen enkele provincie ligt dit aantal zo hoog. Vooral in Rotterdam waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in deze gemeente 5480 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk; 15 per dag. Hoog scoren ook Den Haag (3340) en Zoetermeer (540). Leidschendam-Voorburg staat met 375 gevallen op een tiende plek binnen de provincie. Zoeterwoude bezet de laatste plaats met  35 wegrijders in 2023.
,,Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, aldus Menno Dijcks van Independer. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. ,,Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden. Meer: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden-verkeersongeval-2023

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter