Mening
Franks column: Verhuizing

De kogel is eindelijk door de kerk. De gemeenteraad heeft besloten dat Huize Swaensteyn in Voorburg wordt opgegeven als zetel van de gemeenteraad. De griffie (de ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad) was al eerder naar Leidschendam verhuisd. Nu volgt ook de gemeenteraad.

Jarenlang heerste er verkeerde zuinigheid en valse emotie rond Swaensteyn. De gemeenteraad vond in meerderheid dat fatsoenlijke huisvesting niet nodig was, want het geld dat verhuizing zou kosten kon beter aan de gemeenschap worden besteed. Dat het in de winter stervenskoud was en in de zomer loei heet, de geluidsinstallatie het vaak begaf, het gebouw voor iemand die minder of niet ter been is vrijwel onbereikbaar was en nog vele onvolkomenheden meer, dat telde allemaal niet mee.

Daarnaast was er het verzinsel dat historisch gezien Huize Swaensteyn altijd het bestuurlijke middelpunt van Voorburg is geweest. Het was echter van origine gewoon een kroeg waarover ook nog het verhaal gaat dat daar logies per half uur werd geboden. Alhoewel dat laatste misschien ook een verzinsel is.

Tegelijkertijd is Huize Swaensteyn het symbool van het syndroom waar vele fusiegemeenten aan lijden: blijven redeneren vanuit de (in dit geval twee) oorspronkelijke gemeenten in plaats van jezelf als één nieuwe gemeente positioneren. Het duurt een aantal raadsperioden voordat de lokale politiek beseft dat een gemeente met 78.000 inwoners anders moet worden aangevlogen dan vanuit de gedachte dat 43.000 en 35.000 inwoners ook 78.000 inwoners zijn.

Met de Mall of the Netherlands tussen de twee oorspronkelijke gemeenten in, is de kans verkeken dat er nog aan het idee van één gemeente kan worden gewerkt. Waar nu de Mall staat, had gekozen kunnen worden voor een nieuw centrum met allerlei voorzieningen. Van gemeentehuis, zwembad, bibliotheek tot theater. Het grootse denken over de Mall houdt nu de gemeente klein.

Misschien is er hoop! De ChristenUnie, wie anders zou ik bijna zeggen, heeft klaarblijkelijk een geniaal plan ontwikkeld om de 222 recreatiewoningen van Vlietland elders in de gemeente te plaatsen. Ik vermoed dat ze op de frivole toer gaan en pas aanstaande maandag hun plannen presenteren. Onze gemeente woekert namelijk niet met talenten, maar moet wel woekeren met de beperkte ruimte om ergens te kunnen bouwen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en misschien dat de ChristenUnie vanuit het concept van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging ook nog ruimte weet om de muur van de Mall te slechten.

Aan de andere kant, misschien wordt het plan niet aanstaande maandag gepresenteerd. Doet u als inwoners dan geen moeite om zich tegen die alternatieve locatie voor 222 recreatiewoningen te verzetten. Waarschijnlijk zijn de koopcontracten dan al lang gesloten terwijl u dacht dat u nog met een bezwaar- en beroepsprocedure bezig was. Ter geruststelling: de bewoners van het Franse Pont-Sainte-Maxence zijn vast solidair met u. Nadat daar een nieuwe weg al een jaar was opengesteld, oordeelde de rechter dat die weg niet aangelegd had mogen worden. Wat denkt u? Zou die weg nu worden afgesloten en de oude situatie worden hersteld?

Hoe dan ook: Vrolijk Pasen en pas op dat u 2e Paasdag niet op een leeg of rauw ei tikt bij het paasontbijt.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter