Nieuws
Groentip: Het is weer tijd voor de stinzenflora
Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Het is weer tijd voor de stinzenflora. Ieder voorjaar is het weer genieten van hun fraaie kleurenpalet. Deze uitheemse sierplant treffen we vaak aan op landgoederen en buitenplaatsen.
Eén van de kenmerkende soorten die veel in stinzenmilieus voorkomt, is de vingerhelmbloem (Corydalis solida). Deze soort behoort tot de klaproosfamilie, al zie je dat aan de bloembouw niet echt af. De bloemen zitten in trosjes bijeen. De kleur van de bloemen varieert van zeer donker paarsrode tot lichte bloemen. En een heel enkele keer treffen we zelfs een plant met witte bloemen aan. De vorm van de bloemen doet sterk aan vogeltjes denken. De soort heeft dan ook tal van volksnamen waarin die gelijkenis terugkomt zoals ‘Vogeltjes-op-de kruk’ of ‘Duifjes’.
De schutblaadjes aan de voet van de bloemen zijn ook karakteristiek. Deze zijn diep ingesneden waardoor ze op handjes met vingers lijken. Aan deze handjes heeft de plant zijn naam te danken. Het is ook een goed kenmerk om vingerhelmbloem te onderscheiden van holwortel. Want Holwortel is een stuk zeldzamer, maar kan op vergelijkbare plekken worden aangetroffen. Holwortel heeft alleen wat grotere bloemen en het schutblad is niet vingervormig ingesneden.
Beide soorten worden bestoven door bijen en hommels die op de honing in de buisvormige zak van de bloem afkomen. Zowel vingerhelmbloem als holwortel kunnen we vinden in Stadstuin Rusthout in Leidschendam. Ga maar eens kijken of je daar onder de bloemen de vingervormige schutblaadjes kunt vinden. Of juist niet dus’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter