Nieuws
Nieuwe aandeelhouders Stedin

Stroomnetbeheerder Stedin, waarvan ook Leidschendam-Voorburg aandeelhouder is, krijgt er 23 aandeelhouders bij. Zij versterken het vermogen van Stedin met bijna 35 miljoen euro.

Stedin heeft het extra vermogen nodig om te kunnen blijven investeren in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Danny Benima: ,,Na ruim vier jaar sluiten we de zoektocht naar kapitaalversterking succesvol af. Nu we op steeds meer plekken tegen de maximale capaciteit van ons elektriciteitsnet aanlopen, is de noodzaak om meer te investeren in het net duidelijker dan ooit.’’

,,Deze urgentie heeft er mede voor gezorgd dat we provincies en gemeenten in ons verzorgingsgebied hebben weten te overtuigen aandeelhouder te worden. Door hun toetreding voelen we ons enorm gesteund. Stedin trekt alles uit de kast om het net voor ondernemers en consumenten uit te breiden. De financiële en operationele samenwerking met de huidige en nieuwe aandeelhouders is ontzettend belangrijk bij de versnelling van onze bouwopgave die nodig is om de energietransitie mogelijk te maken.”

Bij de nieuwe aandeelhouders gaat het om de provincies Utrecht en Zeeland alsmede gemeenten uit de provincie Utrecht (Soest, Bunschoten, De Bilt, Woudenberg, Houten, Nieuwegein, Zeist, Eemnes, De Ronde Venen) en uit de provincie Zeeland (Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen Duiveland, Sluis, Terneuzen, Tholen, Veere).

Stedin werkt aan het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet, omdat de vraag naar elektriciteit tot 2030 meer dan verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. Het gaat om een investering van minimaal 8 miljard euro tot 2030. In 2019 concludeerde Stedin dat er meer vermogen nodig was om te kunnen blijven investeren. Daarom startte de netbeheerder een traject voor kapitaalversterking. Bestaande aandeelhouders droegen 451 miljoen bij; Stedin zelf bespaarde 160 miljoen; het Rijk werd voor 500 miljoen aandeelhouder.

Met alle nieuwe aandeelhouders die zijn toegetreden verwacht Stedin nu voorlopig rust op het vlak van financiering. Voor de start van de nieuwe reguleringstermijn, eind 2026, bepaalt de netbeheerder opnieuw welke kapitaalbehoefte er dan eventueel is.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter