Nieuws
De Vlieger: wachten op nieuw molenseizoen

De rietdekker en de molenmaker zijn dezer dagen druk in de weer met het vernieuwen van het riet op de kap van Molen de Vlieger. In verband met de veiligheid is de molen gesloten voor bezoekers. De verwachting is dat het werk medio april zal zijn afgerond (afhankelijk van het weer). De opening van het seizoen op woensdagmiddag 3 april en de ceremonie van het lichten van de vang door wethouder Bianca Bremer is uitgesteld. De molen is wél open voor de geplande schoolbezoeken op 4 april en 11 april. Daarvoor worden de werkzaamheden dan even stilgelegd.

En de molen is ook open op de Erfgoeddag / Trekvaartdag op zaterdag 13 april van 11:00-16:30. De kapzolder van de molen is dan niet toegankelijk voor het publiek, maar verder zijn er gewoon rondleidingen. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond gaat de molen weer open op de normale openingstijden.

Dit jaar wordt er groot onderhoud uitgevoerd om De Vlieger weer in goede staat te brengen.In februari heeft de molenmaker stukken van 400 jaar oude balken gerepareerd, de vang (rem) opnieuw ingesteld en flink gesmeerd. Eind februari is er proef gedraaid en de molen loopt soepel en alles klinkt weer als vanouds.

Op dit moment is de rietdekker bezig met het vernieuwen van het riet op de kap van de molen. Hierbij worden ook de spruitkisten en vorstplanken vervangen door de molenmaker. Het is alweer 54 jaar geleden dat het riet van de kap werd vernieuwd. Dus als dit werk gedaan is kan de molen er weer voor één of twee generaties mee vooruit.

Daarna gaat de rietdekker eerst aan het werk bij andere molens. Hij komt in de zomermaanden terug voor het vervangen van het riet op vier van de acht velden van de romp (de andere vier velden zijn nieuwer en nog in goede staat). Als de romp wordt gedaan is de molen op werkdagen gesloten. Alleen de begane grond is te bezichtigen, want alle modellen etc. moeten worden verplaatst en afgedekt. De opdrachtgever voor al het groot onderhoud is de gemeente Leidschendam-Voorburg, die eigenaar is van molen De Vlieger. (foto Marian Turkesteen)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter