Nieuws
Demonstratie bij Stompwijkse paardendagen

Een 20-tal activisten wil op 20 juli komen demonstreren bij de Stompwijkse Paardendagen. Ze hebben dat bij de gemeente aangemeld. De demonstranten willen met tekstborden en spandoeken bij de ingang van het terrein Dr. van Noortstraat 80 gaan staan. Volgens de aanvraag gaat het om een stil protest waarbij de deelnemers wel bezoekers willen gaan aanspreken.

Wie er achter de actie zit is niet duidelijk. Vorig jaar vroeg de Stichting Dier en Recht B&W om de paardendagen te verbieden omdat er bij kortebaandraverijen problemen ontstonden met het dierenwelzijn. Het verzoek kwam destijds van mevrouw Sarah Pesie. Zij laat nu weten dat haar organisatie niet achter de aangekondigde demonstratie zit. Suggesties zijn de Partij voor de Dieren of dierenrechtenorganisatie PETA.

De Stichting Dier en Recht pakt dit jaar wel weer de campagne van vorig jaar op. Toen betoogde mevrouw Pesie dat er in de drafsport stevige trainingsmethodes en dwangmiddelen worden toegepast om de paarden te laten presteren. Zij noemde een opzetteugel (paard moet hoofd omhoog houden), een pantykousje om de tong, twee bitten en soms een extra ketting in de mond.

‘Door al deze dwangmiddelen hebben paarden weinig bewegingsvrijheid van hun hoofd, mond en tong. De fysieke pijn aan het hoofd zorgt voor veel stress bij de paarden. Uit Fins onderzoek blijkt dat 84% van de dravers verwondingen oploopt in de mond. En dat de pikeurs met heel veel kracht in de mond trekken. Wetenschappers bewezen ook dat het vastbinden van de tong ernstige stress en welzijnsimplicaties geeft’.

‘Pijnsignalen vaak niet herkend Een aanvullend groot probleem is dat de trainers en pikeurs de pijn- en stresssignalen meestal niet herkennen. Of nog erger: voor lief nemen. Voor een betere omgang met paarden moet het welzijn en de belevingswereld van de dieren in acht worden genomen’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter