Nieuws
Politie: Check je hack
Eind januari zijn er zes verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Na verder onderzoek trof de politie lijsten aan met rond de 7 miljoen unieke mailadressen. De lijsten met deze adressen worden verhandeld en opnieuw gebruikt door criminelen.

In totaal gaat het om 7,3 miljoen unieke mailadressen, waarvan 5 miljoen Nederlandse, die worden gebruikt voor het versturen van phishingmails. Deze e-mails, bijvoorbeeld van banken of bedrijven, zijn soms niet van echt te onderscheiden. In de mails word je vaak verleid tot het invoeren van (persoons)gegevens die criminelen weer kunnen gebruiken om je te bellen of voor een andere vorm van oplichting.

Dat de verdachten voor deze zaak zijn aangehouden betekent helaas niet dat deze lijsten verdwijnen. Deze lijsten worden verhandeld en opnieuw gebruikt door cybercriminelen. Het is daarom belangrijk om te checken of jij op deze lijst staat en alert te zijn op mails die je niet vertrouwt.

U kunt controleren of jouw mailadres op deze lijst staat via politie.nl/checkjehack . Daar kunt u een e-mailadres invoeren. Blijkt uw mailadres in de lijst voor te komen, dan ontvangt u een e-mail met tips en informatie over wat u het beste kunt doen. Hoort u niets, dan zat u niet tussen de slachtoffers van dit netwerk.

De impact van een phishingmail kan groot zijn. U kunt veel geld kwijtraken, en criminelen kunnen ook toegang krijgen tot uw sociale media, foto’s of online shopping accounts. Vertrouwt u het niet? Rapporteer via de phishing mail button. En op checkjelinkje.nl kunt u controleren of de link klopt. Klik in elk geval nooit op de link of bijlage in de mail.

Veel traditionele criminaliteit verplaatst zich naar het digitale domein. Denk bijvoorbeeld ook aan vriend-in-nood-fraude en aan- en verkoopfraude. Bovendien kent deze vorm van criminaliteit, anders dan de traditionele criminaliteit, geen geografische grenzen. Denkt u slachtoffer te zijn van digitale criminaliteit zoals bankhelpdeskfraude? Doe dan aangifte op politie.nl of neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met de fraudehelpdesk

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter