Nieuws
Opening Historische Trekvaartdag / Erfgoeddag
Zaterdag 13 april opent gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Meindert Stolk, om 13.00 uur officieel de Historische Trekvaartdag in de sluis van Leidschendam. Het is de aftrap voor een reeks Historische Trekvaartdagen in Zuid-Holland. Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg zijn daarbij varend aanwezig én openen tevens de Erfgoeddag én het toeristisch (vaar)seizoen.
Er is op zaterdag 13 april tijdens de Historische Trekvaartdag / Erfgoeddag van alles te doen in Leidschendam en Voorburg. Een pendeldienst van Pakschuit Nooitgedacht, die tussen 11 en 16 uur heen en weer vaart tussen Hofwijck en de sluis in Leidschendam en een historische bus tussen het Stationsplein in Voorburg en Leidschendam Centrum verbinden deze locaties. Zowel de activiteiten als de pendeldiensten zijn gratis.
In Huygenskwartier Voorburg zijn (t.h.v. de Oude Kerk) verschillende informatiestands. Om 11.00 uur stelt burgemeester Vroom de dorpspomp officieel in gebruik en er is muziek van Marching Band Forum Hadriani. Om 14.00 uur starten er twee wandelingen: ‘Prinses Marianne’ (start Herenstraat 101: aanmelden via secretariaat@erfgoedprinsesmarianne.nl) en ‘Romeins verleden bij Forum Hadriani’ (Park Arentsburgh: aanmelden via secretariaat@awlv.nl). In Molen De Vlieger zijn diverse rondleidingen.
Het volledige programma is te vinden op https://www.historischetrekvaart.nl/voorburg/.
Houtzaagmolen De Salamander biedt tussen 11.00 en 16.00 uur verschillende activiteiten en demonstraties aan. In De Dorpskerk schetst Vereniging Erfgoed Leidschendam in samenwerking met Stichting Verborgen Stad met film, foto’s, verhalen en prenten een historisch beeld over de Leytsche Dam. De ‘Vrienden van de Dorpskerk’ zorgen voor rondleidingen en informatie over de Dorpskerk, terwijl er orgelmuziek speelt.
Het volledige programma is te vinden op https://www.historischetrekvaart.nl/leidschendam/.
Om 13.50 uur is er in De Dorpskerk Leidschendam een speedlezing van Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad. Theo geeft een inkijkje in de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg en de trekvaarten in het bijzonder. De trekvaarten hebben bijgedragen aan de spectaculaire economische groei in de vroege zeventiende eeuw. Via de gratis app Canals5D kunnen bezoekers met hun telefoon als een soort ‘Google Streetview’ rondkijken in de 17e eeuw. Hoe zag de Sluis in Leidschendam er rond die tijd uit? Aansluitend deelt Theatergroep Onderwater de mooiste reisverhalen uit de 17e eeuw (gratis).
De Historische Trekvaartdagen maken de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar op acht Zuid-Hollandse locaties; op 13 april in Leidschendam-Voorburg, op 18 mei in Maassluis, op 29 juni in Vlaardingen, op 14 september in Midden-Delfland en Den Haag, op 15 september in Leiden en op 5 en 6 oktober in Schiedam.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter