Nieuws
Per provincie regionale jubileumversie van OV-fiets
Iedere provincie krijgt ‘geregionaliseerde’ OV-fietsen. Op deze fietsen zijn verschillende herkenbare elementen op te merken die tekenend zijn voor desbetreffende provincie, bijvoorbeeld een Brabants worstenbroodje of de Erasmusbrug in Zuid-Holland. Komende weken brengt NS deze fietsen uit ter ere van het vijftienjarig bestaan van de OV-fiets. Reizigers kunnen de fietsen aantreffen in diverse fietsenstallingen op verschillende stations. Het gaat om een zestigtal fietsen. Per provincie verdeelt NS vijf fietsen.

Kunstenaar Daniël Roozendaal heeft twaalf ontwerpen gemaakt voor de OV-fiets. Voor elke provincie één. Zijn eerste speciale OV-fiets is onthuld  in Utrecht, waarna de andere provincies volgen.

Op de fietsen staan elementen afgebeeld die kenmerkend zijn voor de provincie. Zo kan de Dom niet ontbreken op de OV-fiets voor de provincie Utrecht en is een vlaai terug te zien op de Limburgse fiets. En wat is een Drentse fiets zonder de Hunebedden?

Op elke fiets zijn minimaal vier bekende kenmerken te zien. ‘’De meeste highlights op de fiets zijn overduidelijk’’, aldus Roozendaal.  Hij wil nog niets kwijt over de ontwerpen. “Bij sommige kenmerken wil ik de reiziger uitdagen iets langer na te denken. Ik ben benieuwd of reizigers alle kenmerken herkennen en wie er straks een ritje maakt op de speciale fietsen.”

De OV-fiets is in vijftien jaar tijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken.  De vraag naar OV-fietsen ziet NS nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022.

Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties. Marise Bezema, binnen NS verantwoordelijk voor de OV-fiets: ‘’ De fiets brengt je verder dan de trein en de populariteit van de geelblauwe fietsen blijft groeien. Om ervoor te zorgen dat reizigers ook de komende vijftien jaar gebruik kunnen maken van de OV-fiets, blijven we uitbreiden en ontwikkelen. Het afgelopen jaar namen we 500 fiets-collega’s aan. Ook  voorzien we alle fietsen dit jaar van het nieuwe slot.’’

Reizigers kunnen tot en met 28 juni 2024 meedoen aan een winactie waarmee ze kans maken op een grote, gesigneerde artprint van een provincie of een Museumkaart.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter