Nieuws
Het groen is nu bruisende kraamkamer

Het is lente! We trekken er graag op uit in het groen. Dit is de tijd waarin vossen, vogels, reeën en veel andere dieren kleintjes krijgen. Zij hebben rust nodig. Daar kun jij bij helpen. De Haagse Boswachter Willem vertelt over de natuur als bruisende kraamkamer. Blijf op het pad en houd de hond aan de lijn. Jonge vosjes dartelen speels om elkaar heen, een vogel vliegt met een tak in haar bek naar haar nest, een pas geboren ree wankelt op haar poten. De natuur, ook in de stad, knalt uit elkaar. Een nieuw begin. Lente! Broedseizoen!

In de lente veranderen bossen, duinen en parken in bruisende kraamkamers. Dieren krijgen kleintjes en brengen ze groot. Het broedseizoen duurt tot 15 juli. “Het is mijn werk om de natuur te beschermen. In het broedseizoen is dat extra belangrijk”, zegt boswachter Willem van gemeente Den Haag.

“Dieren planten zich voort om zo hun soort in stand te houden. Vogels zoals merels, roodborstjes, buizerds en ijsvogels en zoogdieren zoals egels, eekhoorns, vossen, konijnen en reeën… elke soort is van belang voor ons ecosysteem. Daarom moet elk dier in deze periode veilig zijn en rust krijgen.”

Volgens Willem kunnen bezoekers de natuur maken of breken. “Wist je dat reeën, vossen en konijnen net zo bang zijn voor een hond als voor een wolf? En dat een broedende vogel die verschrikt wegvliegt vaak niet meer terugkeert naar het nest? En dat reeën door stress dagen later alsnog kunnen overlijden?”

Hij weet nog dat vorig jaar een opgejaagde ree plotseling de weg overstak bij het Haagse Bos. Ze werd geraakt door een auto en overleed. “Omdat haar uiers vol zaten, zijn we op zoek gegaan naar de kalfjes. Die hebben we gelukkig gevonden en hebben de kalfjes naar de reeënopvang gebracht.”

Om dieren niet te storen, vraagt men bezoekers op de wandel- en fietspaden blijven en de hond aan de lijn te houden. In sommige gebieden zoals het Westduinpark geldt al een aanlijnplicht. Voorkom een boete. Die is voor een loslopende hond 100 euro. Als je van het pad afgaat, kost dat 109 euro. “Iedereen is nodig om onze natuurlijke wereld te behouden”, zegt de boswachter.

Ga je met de hond uit? Hier kun je alle regels vinden voor het uitlaten van de hond. Op de hondenkaart van gemeente Den Haag kun je de losloopgebieden vinden. Toch zou het voor broedende dieren fijn zijn als baasjes hun hond in het broedseizoen ook in een losloopgebied aanlijnen. Dat is niet verplicht. Daar geldt: Hond aan de lijn is fijn.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter