Activiteiten
Tentoonstelling Aloysius College toont opkomst en ondergang

De tentoonstelling ‘Het Aloysius College 1917 – 2016’ vertelt het verhaal van het eerste Rooms-Katholieke lyceum in Den Haag. Een speciale werkgroep, bestaande uit oud-leerlingen John van Dijk en Caspar Wintermans en oud-leraar Ino Mulders, stelde de tentoonstelling samen uit archiefmateriaal van het Haags Gemeentearchief. De tentoonstelling is van 11 april tot 10 juni gratis te bezoeken in het Atrium van het stadhuis aan het Spui.
Het Aloysius College was het eerste door jezuïeten opgerichte instituut voor voortgezet onderwijs in Den Haag. De school, gelegen aan de Oostduinlaan in het Benoordenhout, gaf bijna 100 jaar vorm en inhoud aan het onderwijs in stad en omstreken.

Wat speelde zich gedurende dit lange bestaan allemaal af achter de muren van dit monumentale pand?  En waarom ging de school in 2016 – één jaar voordat het eeuwfeest zou worden gevierd – ten onder? Het is het verhaal van een Rooms-Katholieke jongensschool die met zijn tijd meeging. Van heimelijke contacten met de andere sekse tijdens de oorlogsjaren, tot de toelating van meisjes vanaf 1971.

De gevolgen van de Mammoetwet in 1968 en de wens om een brede scholengemeenschap te zijn én te blijven komen breed aan bod. Zo veranderde het Aloysius van een hbs en gymnasium in een scholengemeenschap voor havo, atheneum en gymnasium, om later te fuseren met de mavo ‘Cordi Sacratissimo’ aan de Cornelis Jolstraat. In de twintigste eeuw krijgt de school negatieve pers, wat niet zonder gevolgen blijft. In 2016 sluit het Aloysius haar deuren, maar de herinneringen aan de school blijven bestaan.

Het initiatief voor de tentoonstelling is genomen door regisseur en oud-leerling Remy Vlek die de documentairefilm ‘Hoe mijn school verdween’ maakte. Deze documentaire wordt op woensdag 10 april om 15 uur vertoond in het Filmhuis Den Haag. Zie ook: “Hoe mijn School Verdween” (filmhuisdenhaag.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter