Nieuws
Wethouder: woningzoekende roer u

GBLV-wethouder Bianca Bremer roept inwoners die al jaren op een woning wachten op zich te roeren. Ze doet dat in column, opgenomen in de GBLV Nieuwsbrief. Dit onder de titel ‘De onzichtbare rij’. De tekst:

‘De onzichtbare rij:

Het zal inmiddels bekend zijn, er is woningnood in Nederland, dus ook in onze gemeente. Er is in de afgelopen jaren te weinig gebouwd en nu moet er flink ingehaald worden.

Inmiddels hebben we een groot aantal bouwprojecten in ontwikkeling. De ruimte om te bouwen is in onze gemeente beperkt, dus er wordt altijd in iemands ‘backyard’ gebouwd. En dat is wennen, misschien zelfs wat spannend. Dit realiseer ik mij al te goed. Maar niet bouwen, is ook geen optie meer. Bij elke locatie kijken we samen met de buurt naar een zo optimale mogelijke inpassing. Er is een enorme wachtlijst voor sociale en middeldure huurwoningen. Maar ook aan koopwoningen is een groot tekort. Voor velen een onzichtbare rij …

Waarom  ik dit de onzichtbare rij noem? Omdat je ze niet ziet en niet hoort. Maar toch kent iedereen wel iemand die een woning zoekt, misschien zijn het je eigen kinderen, of een tante, een collega die gaat scheiden, een oma die kleiner en gelijkvloers wil wonen. Of misschien ben jij het wel, wil je graag op eigen benen staan, of eindelijk met je partner gaan samenwonen of een gezinnetje stichten.

Maar waarom horen we deze mensen niet? Natuurlijk, als gemeente ontvangen wij best veel mailtjes van mensen die inmiddels wanhopig zijn, of het wachten beu zijn. En dan kunnen we alleen maar antwoorden dat er heel veel bouwplannen zijn, en we druk bezig zijn om de woningvoorraad uit te breiden, en er huizen bijkomen voor iedere doelgroep en voor elke portemonnee.

Maar ook dat veel van deze plannen naar de Raad van State gaan, omdat omwonenden bezwaar aantekenen. Mag dit dan niet? Zeker wel, het is een groot goed dat we in Nederland in een democratie wonen en dat we bezwaar kunnen maken tegen bijna alles. Maar omdat het kan….. moet je het daarom ook doen? Weegt jouw recht op uitzicht zwaarder dan het recht op een woning? Ik stel de vraag maar even hardop….

De onzichtbare rij…

Die wordt niet korter, het tekort neemt toe, met alle gevolgen van dien. Dakloosheid neemt in onze regio enorm toe, dit kan iedereen overkomen, door bv een scheiding, huiselijke problemen, je baan verliezen of een faillissement. Inwoners die tegen bouwplannen zijn verenigen zich in actiegroepen, weten de weg naar de raadszaal en de rechter te vinden.

Maar wanneer horen we jou, u? Wanneer kom jij inspreken bij de gemeenteraad? Wanneer stap jij uit de onzichtbare rij?’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter