Nieuws
Wat een verhaal: Carolina-eend landt op schouder

“Doordat ik vaak door onze gemeente wandel, zie ik veel moois en maak ik af en toe leuke dingen mee. Zo ook vandaag. Terwijl ik in het Sijtwendepark liep, vloog er ineens iets ‘groots en wilds’ op mijn hoofd. Ik dacht dat ik aangevallen werd door een kraai. Het bleek anders te zijn. Een Carolina-eend was op mijn hoofd geland en hapte er op los. Ik duwde de eend weg, maar steeds kwam hij terug. Aangezien hij mij geen pijn deed, liet ik verder maar gebeuren. Ik kon er zelfs foto’s van maken. De mannetjeseend kon echter niet lekker op mijn schouder blijven zitten, omdat mijn jas te glad was. Hij ging in de buurt op de reling van een brug zitten, waar ik hem prachtig kon fotograferen. Wàt een belevenis.
In de afgelopen jaren heb ik vaker Carolina-eenden in het park gezien. Het is een veel gehouden sierwatervogel die weleens ontsnapt. Ik verwacht dat dat hier het geval is. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 45 cm. Het vrouwtje is bruingrijs met wit omrande ogen. Het verenkleed van de woerd is veelkleurig, zoals op de foto goed te zien is. De wetenschappelijke naam is Aix Sponsa, waar ‘sponsa’ in het Latijn staat voor ‘verloofde’ of ‘bruid’. Deze eenden voeden zich met bessen, eikels, zaden en insecten. In het Sijtwendepark is er dus voldoende voedsel te vinden”. ( Marian Turkesteen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter